29 / 03 / 2024

Ev kiracısı vergi öder mi?

Ev kiracısı vergi öder mi?

Evde kiracısı olması durumunda ev için ödenecek vergilerin mükellefi değişebiliyor. Peki, ev kiracısı vergi öder mi? Ev kiracısı hangi vergiyi öder? Hangi vergileri ödemez? İşte yanıtı..



Ev kiracısı vergi öder mi?

Evde kiracısı olması durumunda ev için ödenecek vergilerin mükellefi değişebiliyor. Ancak bu değişiklik yalnız tek bir vergide uygulanıyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefinin "mal sahibi" değil de "kullanıcı" olması nedeniyle evde kiracı varsa verginin mükellefi de kiracı oluyor.


Çevre temizlik vergisi konutlarda su faturalarına yansıtılıyor. Nitekim kiracının su faturasının ödemesi ile birlikte vergi borcu da ödenmiş oluyor.


2015 yılında konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Ancak evde kiracının olması emlak vergisi mükellefiyetini değiştirmiyor. Vergiyi mal sahibi ödemek ile mükellef olmakla birlikte varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler de mükellef oluyor. 


Buna karşın bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


İki vergi de aynı dönemlerde ödeniyor. İlk taksit ödemelerin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı vergilerde ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Ancak emlak vergisinin belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi, normal yörede yer alması halinde ise binde 1 oranında tahsil edilirken, büyükşehirde ise binde 2 oranında tahsil ediliyor.



Dükkan kiracısı vergi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön