29 / 03 / 2024

Ev kiralarında artış oranı belli oldu!

Ev kiralarında artış oranı belli oldu!

Ev kiralarında yeni kira döneminde yapılacak zamlar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Haziran ayı dönemine ait ev kiralarında artış oranı belli oldu. İşte oranlar...



Ev kiralarında artış oranı belli oldu!

Ev kiralarında yeni kira döneminde yapılacak zamlar, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


2014 Haziran dönemine ait konut kiralarında artış oranları belli oldu. 2014 Haziran ÜFE oranlarında aylık %0,52 düşüş yaşandı.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Borçlar Kanunu kapsamında yukarıda yer alan ÜFE oranlarından hanginin hesaplamada kullanılacağına dair bir netlik bulunmamasına karşın geçtiğimiz aylarda konu ile ilgili olarak TÜİK tarafından resmi bir açıklama yapıldı.


Yapılan açıklamaya göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamada kullanılması gerekiyor.


Buna göre, mesken kira artış oranları yüzde 11,28 olup, ev sahipleri en fazla bu oranda kiracısına zam yapabilecek.


Kira sözleşmesi henüz dolmayan, Haziran ayı sonu ile yenilecek olan kiralamalarda ise önümüzdeki ay zam yapılacak.


Bu hesaplamalarda ise yine Temmuz ayında açıklanacak ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınacak.



Kiraya zam ne zaman yapılır?



Geri Dön