25 / 04 / 2024

Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Gayrimenkulde, kiracının iyi seçilmesi önem taşıyor. Türkiye'nin yaygın markalı zincirlerinden Re/Max Türkiye'nin pazarlama ve operasyon direktörü Gökhan Karahan, ev kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarıyor...




Gayrimenkul sektörüne dönük ilgi, gelir getirmesi maksadıyla da oluşturuluyor. Ofis, konut gibi yatırım amaçlı alınan bir gayrimenkulde, kiracının iyi seçilmesi önem taşıyor. Türkiye'nin yaygın markalı zincirlerinden Re/Max Türkiye'nin pazarlama ve operasyon direktörü Gökhan Karahan, ev kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarıyor. 


Kira geliri elcle etmek için bir konut satın aldınız. İyi bir yatırım yaptığınızı düşünüyorsunuz. Siz ne kadar doğru lokasyon ve proje deseniz de kiracınızın iyi olması birinci şart olarak karşımıza çıkar. Aldığınız konuttta oturacak olan kiracınızı belirlerken 11e gibi unsurlara dikkat etmeniz gerekiyor? Bu konularda aydınlatmak istedik. 

Evinizi karaya verirken dikkat etmeniz gereken birçok husus var. Ev veya işyeri sahiplerinin bazı konuları önceden bilmesi gerekiyor. Kiralama öncesinde tadilattan, semt rayiçlerine sadık kalınmasına kadar birçok konu bulunuyor. 

Doğru kiracı nasıl seçilmeli, kiralama sürecinde nelere dikkat edilmeli? 

Türkiye'nin en geniş gayrimenkul zinciri ağına sahip Re/Max Türkiye'nin pazarlama ve operasyon direktörü Gökhan Karahan bazı kurallara uyularak ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiyi sürdürmenin de, sona erdirmenin de kolaylaşacağını söylüyor. 

Karahan, evini kiraya vermek isteyen konut sahiplerinin önceden atması gereken adımlar ve kiralama sürecinde dikkat etmesi gereken noktalar şöyle sıralıyor: • Ev kiralayacaklar evin temiz ve bakımlı olmasını tercih ediyorlar. Bakımsız bir ev daha ucuza kiralanırken, tadilat yapılan ev en az yüzde 20 daha fazla kiraya verilebiliyor. 

• Ev istenen kira bedelinin bulunduğu semtteki rayiç bedellerle uyuşmasına dikkat edilmeli... Yoksa ev aylarca boş kalabiliyor. 

• Kirayı ödeyip ödeyemeyeceğinden emin olmak için kiracı adayının sürekli geliri öğrenilmeli. 

• Kiracının ve akrabalarının telefon bilgilerini ve iş adreslerini almak önem taşıyor. Özelikle de kefil yoksa bu daha da önem taşıyor. 

• Elektrik, su, doğalgaz faturaları kiracı üzerine açılmalı. 

• Her iki tarafın da çıkarlarını koruyan yazılı bir kontrat yapılmalı. 

• Kontratta, kiranın nasıl ve nereye ödeneceği, geç ödenmesi durumunda ne olacağı, gelecek yıllarda uygulanacak kira artışı açıkça belirtilmeli. 

• Eve verilebilecek zararın giderilmesi için mutlaka depozito alınmalı ve sözleşme hükümleri içine depozito ile ilgili madde eklenmeli... • Ev içinde teslim edilen tüm demirbaşların bir listesi sözleşmeye eklenmeli. 

• Kira kontratına ev sahibinin haklarının korunacağı tüm cezai veya olası durum maddeleri mutlaka eklenmeli. 

• Kira sözleşmesi düzenleme ve imzalama sürecinden önce bir avukata danışmak büyük bir fayda sağlayabilir. 

• Evi en doğru şekilde kiraya vermek ve karşılaşılabilecek prosedürlerle uğraşmamak için bir gayrimenkul danışmanından destek almak yararlı olabilir. 



Ekonomist Mortgage


Geri Dön