25 / 04 / 2024

Ev kirası artış oranları 2015!

Ev kirası artış oranları 2015!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, değişiklik yapılamıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. İşte ev kirası artış oranları 2015...



Ev kirası artış oranları 2015!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. 


Kiraya yapılacak artışların nasıl hesaplanması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince yeni kira dönemlerinde uygulanacak kira artış oranları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu kural ev kiralamalarında kullabılıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Örnek ev kirası artış oranları 2015..

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,43 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


Buna göre Mayıs 2015'te sözleşmesi yenilenen ev kiralarında kira bedeline %4,80 oranında artış yapıldı.



Kira zammı kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön