16 / 04 / 2024

Ev kirası bankaya yatırma zorunluluğu!

Ev kirası bankaya yatırma zorunluluğu!

İşyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka tarafından düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin olarak Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Bu tebliğ ile ev kirası bankaya yatırma zorunluluğu getirildi..



Ev kirası bankaya yatırma zorunluluğu!

213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle Bakanlığımıza, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verildi.


Bu yetki ile, işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsikine ilişkin olarak 29 Temmuz 2008 tarihinde Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.


Tebliğ gereğince işyeri ve ev kira bedellerinin ödenmesinde banka zorunluluğu getirildi. Ancak ev kirası bankaya yatırma zorunluluğu; kira bedeli belirlenen tutarın üstünde olması halinde söz konusu oluyor:


1. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı


Bakanlığımıza verilen yetkiye istinaden,


- Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,


- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların


kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.


2. Tevsik Zorunluluğu Getirilen İşlemlerde Belge Düzeni


Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden 7.9.1995 tarih ve 22397 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 243 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 8.1.1996 tarih ve 22577 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 246 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bankalara düzenleme zorunluluğu getirilen, dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile tevsik edilme zorunluluğu uygulaması eskiden olduğu gibi devam edecektir.


Önceki bölümde belirtilen banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirim cetvelleri düzenlendiğinden bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir. Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.


3. Tevsik Zorunluluğu Kapsamında Olmayan Tahsilat ve Ödemeler


Mükelleflerce,


- Her bir konut için aylık tutarı 500 YTL' nin altındaki konut kira geliri ile


- Mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve işyeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar


Tebliğle getirilen zorunluluk kapsamında değildir.


Öte yandan aynî olarak yapılan söz konusu ödemelerin bu zorunluluk kapsamında olmadığı tabiidir.



Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön