26 / 04 / 2024

Ev kirası en fazla ne kadar artar?

Ev kirası en fazla ne kadar artar?

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kira zammı, yasalar ile kısıtlanıyor. Peki, ev kirası en fazla ne kadar arta



Ev kirası en fazla ne kadar artar?

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Ev kirası sözleşmede belirlenen zamanlarda ve miktarda ödeniyor.


Sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Ev sahibinin kiracıya yapacağı zam, yasalar ile kısıtlanıyor. Peki, ev kirası en fazla ne kadar artar?


Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira hesabında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Ağustos ayı verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi. Buna göre ev kirası en fazla %5,62 oranında arttı.



Ev kirasını elden vermek yasak mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön