23 / 04 / 2024

Ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği!

Ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği!

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, ödenmesi gereken vergi nasıl hesaplanır? İşte ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği..



Ev kirası gelir vergisi hesaplama örneği!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor. Gayrimenkul sermaye iradı kapsamında mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için vergi ödenmesi gerekiyor.


Verginin mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Ev kirası için ödenmesi gereken vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Ev kirası gelir vergisi hesaplama...

Vergi, elde edilen gelirin kira gelir vergisi için belirlenen istisna bedelinden yüksek olması durumunda belirleniyor. 2014 yılı içerisinde elde edilen gelirin vergisi de 2015 yılında ödenecek olup, istisna bedelleri de 2015 yılında açıklanacak.


Ödeyeceğiniz gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanarak öğrenebilirsiniz. Hesaplamada kullanılan veriler şu şekilde sıralanıyor:


Beyanname Dönemi - 2013

Gayri Safi İratlar Toplamı


Vergiden İstisna Edilen Tutar

0  - 3200 (2013 yılı istisna bedeli)

Kalan

İradın Tesbit Şekli

Gerçek  Götürü

Giderler (İstisnaya 

İsabet Eden Kısım Hariç)


Safi İrat

Vergi Bildirimi

Safi İrat


İndirimler

Vergiye Tabi Gelir(Matrah)

Hesaplanan Gelir Vergisi

Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler

Ödenecek Gelir Vergisi

İade Edilecek Gelir Vergisi

Damga Vergisi



2014 yılında elde edilen kiraların vergisi ne zaman ödenecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön