23 / 04 / 2024

Ev kredisi ekspertiz ücreti geri alınır mı?

Ev kredisi ekspertiz ücreti geri alınır mı?

Ev kredisi ekspertiz raporu, değerleme uzmanları tarafından hazırlanıyor. Ekspertiz firmasına gerekli bedel ödendikten sonra ekspertiz raporu hazırlanıyor. Peki, ev kredisi ekspertiz ücreti geri alınır mı?



Ev kredisi ekspertiz ücreti geri alınır mı?

Mortgage yasası kapsamında konutlarının değerinin tarafsız kuruluşlarca belirlenmesi gerekiyor. Bu bakımdan aslında birçok banka çeşitli gayrimenkul değerleme şirketleri ile anlaşmalar yaparak değerleme hizmetlerini bu şirketlerden alıyor.


Gayrimenkulü yerinde gören kişiler bu açıdan bankaların bir personeli değil, gayrimenkul değerleme şirketlerinde çalışan eksperler olarak biliniyor. 


Gayrimenkulü  yerinde görmek ve inceleme yapmak için gelen eksperler ise sektördeki açık nedeniyle lisanslı konut değerleme uzmanı ya da lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları olmayabiliyor. Bu nedenle doğru inceleme yapılamaması durumunda ekspertiz raporlarında takdir edilen değerler beklenenden düşük de çıkabiliyor.


Konut kredisi ekspertiz raporu, değerleme uzmanları tarafından hazırlanıyor. Ekspertiz firmasına gerekli bedel ödendikten sonra ekspertiz raporu hazırlanıyor. Peki, ev kredisi ekspertiz ücreti geri alınır mı?


Ev kredisi ekspertiz ücreti geri alma!

Ev kredisi ekspertiz ücreti geri alınamıyor. Bunun nedeni ise ekspertiz kurumlarının bankalardan bağımsız bir kurum olması olarak karşımıza çıkıyor. 


Mevcut uygulamaya göre, bankalar ekspertiz ücreti üzerinden herhangi bir komisyon almıyor. Dolayısı ile konut kredisi ekspertiz ücreti geri iade edilmiyor.


Ekspertiz raporu dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön