19 / 04 / 2024

Ev kredisi yapılandırma nedir?

Ev kredisi yapılandırma nedir?

Yeniden yapılandırma işlemi ile ödenmekte olan konut kredisinin kapatılması ve mevcut faiz oranlarıyla yeni bir kredi tahsis edilmesi talep edilebiliyor. Peki, ev kredisi yapılandırma nedir?



Ev kredisi yapılandırma nedir?

Ev kredisi kullanarak, konut sahibi olan kimseler; mevcut kredi hesabının yapılandırılmasını isteyebiliyor. Bu yapılandırma işlemi, refinansman olarak da tanımlanıyor. 


Yeniden yapılandırma işlemi ile ödenmekte olan konut kredisinin kapatılması ve mevcut faiz oranlarıyla yeni bir kredi tahsis edilmesi talep edilebiliyor. 


Düşen faiz oranlarına nazaran daha yüksek faizle konut kredisi kullananlar kredi hesabını yeniden yapılandırabiliyor.


Ev kredisi yapılandırma ile;

-Dönemin düşük faizlerinden yararlanabiliyor.

-Taksitlerinizi azaltabiliyor.

-Daha az faiz ödeyebiliyor.


Tüketiciyi avantajlı hale getirme amacında olan refinansman kredisinde; avantaj için faiz indiriminden elde ettiginiz karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olması gerekiyor.


Yapılandırmada yeni bir kredi kullanılması nedeni ile yeni masraflar doğabiliyor. Tabi tüketici kredi kullanılan banka ile anlaşma sağlayabilirse, bu masrafların büyük kısmından kurtulabiliyor. 


Tüketici Kanunu / Erken ödeme

Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebilir. 


Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlüdür.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebilir. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemez.



Ev teşvik yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön