19 / 04 / 2024

Ev kredisinde faizler yüzde 1'in altına inecek!

Ev kredisinde faizler yüzde 1'in altına inecek!

Merkez Bankası’nın faizleri aşağıya çekmesiyle yatırım iştahını artıran iş dünyasına bankalardan indirim desteği gelmedi. Ev ve benzeri ihtiyaçların alıma dönebilmesi için de kredide faizlerin yüzde 1'in altına inmesi bekleniyor.



Sene başından bu yana faizleri 175 baz puan indiren Merkez Bankası iş dünyasına umut oldu. Gerek yeni yatırım yapmak isteyen iş dünyası, gerekse ev alma hayalini gerçeğe dönüştürmek isteyen vatandaş gözleri bankalara çevirdi. Ancak Merkez Bankası arka arkaya yaptığı faiz toplantılarında faizleri toplamda 175 baz puan indirmesine karşın aynı indirim bankaların ticari ve tüketici kredilerine henüz istenilen seviyede yansımadı. Bu da gerek gerek yatırım iştahını artıran iş dünyasında, gerekse ev ve benzeri ihtiyaçlarını gerçeğe dönüştürmek isteyen vatandaşta hayal kırıklığına neden oldu. Yüksek kredi maliyeti nedeniyle eli kolu bağlanan iş adamı ve vatandaş, çareyi beklemede buldu. Bu da ekonomide çarkların dönme hızını azalttı.


Mevduat daha hızlı düşüyor

Kredi faizlerindeki düşüş sınırlı olurken bankaların mevduat faizlerinde düşüşe daha istekli olduğu gözleniyor. Faiz indirimleri öncesinde 100 bin liraya yüzde 9 faiz veren, hatta farklı kampanyalarla bu oranı yüzde 10.50'ye kadar çıkaran bankalarda bu oran şimdilerde en iyi seviyede yüzde 7 olarak gözleniyor. Bunun altında faiz uygulayan bankalar da bulunuyor. Buna karşın Merkez Bankası'nın bu yıl faiz indirimi yaptığı mart ayında faiz oranları, ihtiyaç kredisinde yüzde 18,10, taşıt kredisinde yüzde 16,40 ve konut kredisinde yüzde 14,45 seviyesinde bulunuyordu. Haziran ayı sonu itibarıyla faiz oranları, ihtiyaç kredisinde yüzde 17,25'e, taşıt kredisinde yüzde 15,43'e ve konut kredisinde yüzde 13,85'e geriledi. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere mevduat faizinde Merkez Bankası indirim oranı üzerinde bir geri çekilme yaşanırken kredilerde düşüşün daha sınırlı olduğu gözlendi.


Rekabet düşüşü engelliyor

DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, bankaların faizleri indirmede beklentileri karşılayamamasını şöyle savundu: “Küresel konjonktürün gelişmekte olan piyasaları desteklememesi, yurt dışı kredilerin bankalara maliyetinin yüksek olması ve tasarrufun düşük seviyede bulunduğu ülkemizde TL mevduattaki rekabet, mevduat faizlerinin aynı hızda düşmesini engelliyor. Mevduat maliyetlerindeki azalma sürdükçe tüketici kredilerine de aynı oranda yansıyacağını söyleyebiliriz.”


Yatırımcı bekliyor

Uzmanlar faizler düşmediği için yatırımcının yeni yatırım kararlarını uygulamaya geçirmediğini belirtiyor. Tüketici için de durumun farklı olmadığı aktarılıyor. Ev ve benzeri ihtiyaçların alıma dönebilmesi için de kredide faizlerin yüzde 1'in altına inmesi bekleniyor.




Yeni Şafak


Geri Dön