27 / 04 / 2024

Ev sahibi apartmandan attırılabilir mi?

Ev sahibi apartmandan attırılabilir mi?

Kat malikleri kendilerine ait ve bağımsız bölümleri kullanırken doğruluk kurallarına uyması ve diğerlerini rahatsız etmemesi gerekiyor. Apartmanda uyulması gereken kurallara uymayan ev sahibi apartmandan attırılabilir mi?



Ev sahibi apartmandan attırılabilir mi?

Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlü oluyor. Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor.


Kat malikleri genel kurul toplantısında alınan bütün kararların tutanağa ve genel kurul karar defterine işlenmesi gerekiyor. Genel kurul karar defterin işlenen bu kararlara kat malikleri tarafından karar verildiği için tüm kat maliklerinin uyması zorunlu oluyor. Apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar aşağıda yer alıyor;


Apartman sakinlerinin uyması gereken kurallar:


*Apartman kapısının güvenlik açısından kapalı tutulması.


*Çöp toplama saatlerinin haricinde daire kapılarının önlerine çöp bırakılmaması.

Apartmanda daire kapılarının önlerine ayakkabı, ayakkabılık, terlik gibi özel eşyaların bırakılmaması.


*Önemli hususlardan biriside yüksek sesle müzik ve televizyon çalınmaması ve komşuları rahatsız edecek derecede gürültü yapılmaması.


*Blok çevresine, asansörlere, merpen sahanlıklarına ve diğer ortak alanlara çöp atılmaması.


*Balkon ve pencerelerden temizlik günü harici silkeleme işlemi yapılmaması. 


*Apartman kapsamında kullanılan ortak alanlara özel eşya bırakılmaması. 


*Çocuklarımızın çevreye zarar verecek davranışları noktasında uyarılması ve apartman içinde ve apartman önünde oynamasına müsaade edilmemesi gibi karara bağlanmış kuralların tüm apartman sakinleri tarafından uyulması gerekiyor.



Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, bu kanunun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahip oluyorlar.  Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olunuyor. 


Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı oluyor. Peki, apartman kurallarına uymayan ev sahibi apartmandan attırılabilir mi?



Ev sahibini apartmandan attırma..

Kat malikleri ve gerekse bağımsız bölümü her ne sebeple olursa olsun sürekli biçimde kullananlar, bağımsız bölümü, eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kurallarına uymak ve diğerlerini rahatsız etmemek zorululuğu bulunuyor. 


Apartmanda sürekli sükuneti, huzuru bozan ve sürekli olarak gürültü yapan apartman sakinlerinin tahliyesini diğer kat malikleri isteyebiliyor. Kabahatlar Kanunu hükümlerine göre başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası veriliyor. Ev sahibi apartmandan attırılabilmesi için öncelikler çoğunluğun aynı fikirde olması gerekiyor ve aynı fikirde olan kat maliklerinin mahkemeye başvurarak bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Bu dava ile apartmanda oturanları rahatsız eden davalının mecurdan tahliyesi istenebiliyor.



Vergi kaçıran ev sahibi nereye şikayet edilir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön