24 / 04 / 2024

Ev sahibi değişirse kiracının hakları!

Ev sahibi değişirse kiracının hakları!

Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracı tahliye edilebiliyor. Peki, kiracıyne evin satılması halinde ne olur? Ev sahibi değişirse kiracının hakları nelerdir?



Ev sahibi değişirse kiracının hakları!

Kira sözleşmeleri mevzuatına göre kanunda belirtilen gerekçeler olmadan kira sözleşmesi feshedilemiyor.


Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracı tahliye edilebiliyor. 


Ayrıca kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


Peki, kiracıyne evin satılması halinde ne olur? Ev sahibi değişirse kiracının hakları nelerdir?


Ev sahibi değişirse kiracının durumu

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Kira borcunun ödenmesi ihtarı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön