19 / 04 / 2024

Ev sahibi evi satmak isterse ne olur?

Ev sahibi evi satmak isterse ne olur?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kira sözleşmesini ancak haklı gerekçesi olması halinde feshedebiliyor. Peki, ev sahibi evi satmak isterse ne olur? Yeni malik kira sözleşmesini sonlandırabilir mi?



Ev sahibi evi satmak isterse ne olur?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kira sözleşmesini ancak haklı gerekçesi olması halinde feshedebiliyor.


Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.


Aynı zamanda kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise yine kira sözleşmesi feshedilebiliyor.


Peki, ev sahibi evi satmak isterse ne olur? Yeni malik kira sözleşmesini sonlandırabilir mi?


Yeni malikin gereksinimi

Borçlar Kanunu gereğince yeni malikin gereksinimi de haklı tahliye gerekçeleri arasında yer alıyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Kira artışını kim belirler?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön