19 / 03 / 2024

Ev sahibi hakları 2016!

Ev sahibi hakları 2016!

Kira sözleşmesini imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Söz konusu hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. İşte ev sahibi hakları 2016..



Ev sahibi hakları 2016!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Söz konusu hak ve sorumluluklar Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. 


Peki, sahip olduğu evini kiraya veren mal sahibinin sahip olduğu haklar nelerdir? Ev sahibi hakları 2016 şu şekilde sıralanıyor:


Ev sahibinin hakları 2016


- Ev sahibi kiracıya ilişkin herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olması halinde, ihtarname çekip konuyu gündeme getirebiliyor.


- Ev sahibi, bazı haklı nedenlerin olması halinde kiracısına tahliye davası açabiliyor. Tahliye nedenleri arasında; kiracının kira parasını ödeyememesi; ev sahibinin veya birinci dereceden yakınlarının o konuta ihtiyacı olması; kiracının eve taşındıktan sonra tahliye taahhüdünü imzalamış olması; Evde zorunlu olarak bir tadilat yapılması; Bir diğer tahliye nedeni ise kiraya konu olan evin satılmış olması ve yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması yer alıyor.


- Ev sahibi, kiracıya aidatını ödememesi, komşuluk ilişkilerine önem vermemesi ve kira kontratında yazan herhangi bir maddeye riayet etmemesi gibi durumlar dahilinde çok çeşitli konularda ev sahibi, kiracısına ihtar çekebiliyor.


- Kiracı evi kendi zevkine, kendi ihtiyacına göre yaptığı tadilatları, ev sahibinden talep edemiyor. Bu ücretlerin kiracı tarafından karşılanması gerekiyor. 


- Ev sahibi, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir. Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


- Ev sahibi kira tespit davaları açabiliyor. Bunun için söz konusu evin değerinde bir artışın olması gerekiyor. Dava, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslar doğrultusunda açılabiliyor.



Kiracı hakları 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön