26 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracının ödemediği aidattan sorumlu mudur?

Ev sahibi kiracının ödemediği aidattan sorumlu mudur?

Kanunen evde kiracı olması halinde aidatı ödeme sorumluluğu kiracılarda oluyor. Peki, evinizde kiracınız olduğunu düşünelim. Kiracı aidat ödemezse ne olur? Ev sahibi kiracının ödemediği aidattan sorumlu mudur?



Ev sahibi kiracının ödemediği aidattan sorumlu mudur?

Apartmanda sunulan günlük temizlik, güvenlik ve kapıcı gibi hizmetlere karşılık aidat ödenmesi gerekiyor. Tüm apartman sakinleri bu aidatı ödemek ile mükellef oluyor.


Ev veya işyerinde kiracı olması halinde aidatı kiracılar ödemek ile mükellef oluyor. Peki, evinizde kiracınız olduğunu düşünelim. Kiracı aidat ödemezse ne olur? Ev sahibi kiracının ödemediği aidattan sorumlu mudur?


Kiracının ödemediği durumlarda, aidatlar ev sahibinden isteniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince mal sahibi; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor.


Kiracı tarafından ödenmeyen aidatları ev sahibi ödemezse ne olur?


Mal sahibinin, ödemeye yanaşmaması halinde, hakkında icra takibine başvurulabilir hatta malvarlığına haciz bile konabiliyor. Ev sahibi kiracının ödemediği aidattan sorumluluğu hakkında esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça;

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve güvenlik elemanı giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa, eşit olarak,


b) Gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderleri ile bu giderler için toplanacak avansa, “kendi arsa payı oranında” katılmak zorundalar.


c) Gider ve avans payını ödemeyen kiracı ya da kat maliki hakkında, dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir. Aidat ve diğer ödemelerin gecikmesi nedeniyle, aylık yüzde 5 (günlük yüzde 0,166) hesabıyla “gecikme tazminatı” isteniyor.



Ev sahibinin evi satması durumunda kiracı hakları!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön