18 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?: Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira hukukuna göre, ev sahipleri kiracısına istediği oranda değil TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları doğrultusunda zam yapabiliyor...



Ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir?

Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira hukukuna göre, ev sahipleri kiracısına istediği oranda değil TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları doğrultusunda zam yapabiliyor. Ev sahibinin zam hakkı, ÜFE enflasyonu ile sınırlandırılıyor.


3 Şubat 2014 tarihinde TÜİK tarafından yayımlanan haber bülteninde yer alan esaslara göre, Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine bundan sonra Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bültenine göre Ocak 2014 dönemine ait Üretici Fiyat Endeksi oranları, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,22 artış gösterdi.


Buna göre kira sözleşmenizin Ocak 2014'te dolması halinde kira artışınız yüzde 5,22 oranının üzerine çıkamayacak. 


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %3,32 arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,22 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %3,68, imalat sanayi sektöründe %3,29, elektrik ve gaz sektöründe %3,60, su sektöründe %1,39 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalar sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%7,82), metal cevherleri (%6,64), diğer ulaşım araçları (%6,15) alt sektörleridir. Buna karşılık temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (%0,21), ağaç ve mantar ürünleri (%0,53), kömür ve linyit (%0,79) bir ay önceye göre endekslerin en az artış gösterdiği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ocak ayında en fazla aylık artış dayanıklı tüketim mallarında, en fazla yıllık artış ise sermaye mallarında gerçekleşti.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi nedir?


Geri Dön