24 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiralamanın söz konusu olduğu konutlarda, ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Eğer çıkarabiliyorsa, hangi durumlarda ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir? Yanıtı ve konu ile ilgili detaylar haberimizde...



Ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiraya konu olan konutlarda ev sahibi ile kiracısı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesinde belirtilen tarihten önce ev sahibi kiracısını evden çıkarma hakkına sahip. Ancak, bazı şartların mevcut olması durumunda. Peki ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri nelerdir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ev sahibi kanuna göre 5 farklı durumun söz konusu olmasında kiracısını tahliye etme hakkına sahip oluyor. Bu durumlar; kiracının kirasını ödememesi, ev sahibinin ihtiyacı olması, evin satılması, evin zorunlu tadilatı ve son olarak ihtar durumu..


Kiracının kira bedelini ödememesi

Kiracı kira parasını ödemediği takdirde, ev sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunabiliyor. Kiracıya ödemediği kira bedelini ödememesi için 30 günlük bir süre veriliyor.


Bu süre içerisinde kira bedeli ödenmediyse, kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. Kira bedelinin 31. gün ödenmesi bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle ev sahibi bu durumda, kiracıyı evden çıkarabiliyor.


Ev sahibinin ihtiyacının olması

Mal sahibinin aynı belediye sınırları içerisinde başka barınabileceği bir konutu yoksa ve eve ihtiyaç duyuyorsa; ihtiyaç durumunun ispatlanması halinde evin tahliyesini isteyebiliyor.  


Evin satılması

Kiracısı olan evi satılması halinde, yeni ev sahibinin yine ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak, ev sahibi 1 ay içerisinde ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Zorunlu gayrimenkul tadilatı

Konut için ciddi bir tadilat yapılması halinde yine evin tahliyesi istenebiliyor. Örneğin deprem yönetmeliğine uygun değilse, yıkılma tehlikesi varsa ya da restorasyon yapılacaksa, bu gerekçe gösterilerek kiracıdan evden çıkması isteniyor.


İhtar durumu

Kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa bu da bir diğer tahliye sebebi olarak; ev sahibinin kiracısını çıkarma nedenleri arasında yer alıyor.



Ev sahibi hakları!
Ev sahibi hakları tahliye taahhütnamesi!






Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön