18 / 04 / 2024

Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Ev sahibinin kiracısını evden çıkarabilmesi için bazı haklı gerekçeleri göstermesi gerekiyor. Bu gerekçeler Borçlar Kanunu'nda açıkça belirtiliyor. Peki, haklı gerekçelerin olması halinde ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?



Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Kiracı genel olarak korunduğu için belirli şartlar oluşmadıkça mal sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı bulunmuyor.  Ancak kanunlarda sayılan sebeplerden dolayı kiracıyı evden çıkarabiliyor. Bunun haricinde kiracı kira bedelini düzenli ödemek şartı ile mülkü istediği kadar kullanabiliyor.


Ev sahibinin kiracısını evden çıkatmak için haklı sebeplerinin olması gerekiyor. Bu haklı sebeplerden bazıları taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız olması gibi durumlar haklı gerekçeler olarak belirtiliyor.


Kiracı ile ev sahibi arasında ki ilişkiyi düzenleyen Borçlar Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme 1 Temmuz 2014 günü yürülüğe girdi. Kanuna göre 10 yıllık kiracıların evden çıkarılması için hiç bir sebep göstreilmesi gerekmiyor. Ancak istediği zaman evden çıkarması gibi bir durumda söz konusu olmuyor. Uygulamanın gerekçesi ise üç ay önceden kiracısını haber vermesi gerekiyor.



Ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?

Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.

Bu durum 10 yıllık kiracılarda ise üç ay önceden haber verilmesi halinde ev sahibi istediği zaman kiracısını çıkarabiliyor.


Kiracı depozitosunu nasıl alır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön