18 / 04 / 2024

Ev sahibi kirayı elden alabilir mi?

Ev sahibi kirayı elden alabilir mi?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında sözleşme imzalanması durumunda kiracı ve kiralayan karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Ev sahibi kirayı elden alabilir mi? İşte yanıtı..



Ev sahibi kirayı elden alabilir mi?

Taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında sözleşme imzalanması durumunda kiracı ve kiralayan karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor.


Kiracının sorumlulukları arasında kira bedelinin zamanında ödenmesi yer alırken, kira süresi boyunca taşınmazın kullanım hakkının da mal sahibi tarafından kiracıya verilmiş olması gerekiyor. 


Kiralama karşılığında edinilen kira bedelinin, dönemin istisna bedelinden yüksek olması durumunda, mal sahibinin kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Vergi mükelleflerinin kira bedelini banka aracılığı ile alması gerekiyor. Peki, ev sahibi kirayı elden alabilir mi? Bu konuda istisna var mı?


Kira bedellerinin ödenmesi hususunda, bankadan yatırılma koşulu bulunuyor. 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince kira bedelinin belli bir miktarı aşması halinde kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekiyor.


Kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları şu şekidle sıralanıyor:


"-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

             

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir."


Tebliğe göre, 500 TL ve üzerindeki kira bedellerinin banka aracılığı ile ödenmesi zorunlu kılınıyor.


Ancak bu uygulama meskenlerde geçerli oluyor. Buna karşın işyeri kiralamalarında herhangi bir sınır olmaksızın, tüm kira gelirlerinin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.



Kira sözleşmesinden cayma hakkı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön