16 / 04 / 2024

Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?

Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen sözleşmede kira anlaşmasına ilişkin esaslara yer veriliyor. Sözleşmede taşınmaz daireye ait özellikler, kira parası, kira ödeme zamanı ve kira artış oranları belirtiliyor. Peki, ev sahibi kirayı ne kada



Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen sözleşmede kira anlaşmasına ilişkin esaslara yer veriliyor. Sözleşmede taşınmaz daireye ait özellikler, kira parası, kira ödeme zamanı ve kira artış oranları belirtiliyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?


Borçlar Kanunu gereğinece; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Buna göre her ay TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları doğrultusunda; kira sözleşmesinin yenilendiği dönemlerde kiraya zam yapılabiliyor.


Enflasyon oranları Ağustos 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön