24 / 04 / 2024

Ev sahibi ne kadar vergi öder?

Ev sahibi ne kadar vergi öder?

Ev sahiplerinde ödemesi gereken bazı vergiler bulunuyor. Bu vergiler arasında emlak vergisi, kira gelir vergisi ve çevre temizlik vergisi yer alıyor. Peki, ev sahibi ne kadar vergi öder?



Ev sahibi ne kadar vergi öder?

Ev sahiplerinde ödemesi gereken bazı vergiler bulunuyor. Bu vergiler arasında emlak vergisi, kira gelir vergisi ve çevre temizlik vergisi yer alıyor. 


Bu vergilerin ödenmemesi halinde ev sahibi şikayet edilebiliyor. Vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ve vergi kanunlarına uygun hareket edilmesi için bu şikayetlerin yapılması gerekiyor. Peki, ev sahibi ne kadar vergi öder?


Emlak vergisi, bina, arsa veya arazi gibi taşınmazlara sahip maliklerin devlete ödemesi gereken bir vergi çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.  Emlak vergisi yıl içinde tek sefer ya da iki sefer olarak ödenebiliyor. 


Emlak vergisinin ödenme zamanları ise şöyle; iki taksit şeklinde ödeyecek olanlar için ilk taksit 1 Ocak-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında, ikinci taksit ise 1 Kasım-30 Kasım 2013 tarihleri arasında ödenmesi gerekiyor.


Emlak vergisi sözkonusu taşınmazın bağlı olduğu belediyelere müracat ederek ödenebiliyor. Emlak vergisi PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesap numaralarına  emlak vergisi mükellef numarasıyla  ödeme yapılabiliyor. 


Konu ile ilgili yasal hükümler Emlak Vergisi Kanununda madde 3'te şu şekilde açıklanıyor:


Emlak vergisi kanunu mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Belediyelere ödenen emlak vergisi, eşit taksit halinde ödenebiliyor. En son 31 Mayıs'ta 1. taksitleri ödenen emlak vergisi borcu için ikinci taksit dönemi Kasım ayının başında başladı, vergi ödemeleri ay sonuna kadar sürecek.


Kira geliri vergisi ise kira elde edildikçe ve belli bir limiti aştıkça verilen bir vergi türü olarak ifade ediliyor.  Kira geliri vergisi için ödenecek tutarları belirleyen oranlar; kiraya konu olan taşınmazın işyeri olmasına; mesken olarak kullanılmasına göre değişkenlik gösteriyor.


Çevre temizlik vergisi, belediyenin sunduğu temizlik hizmetlerinin karşılığı olarak alınıyor. Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan olarak ifade ediliyor; ancak boş binalarda mükellef bina sahibi oluyor.


Çevre temizlik vergisi, taşınmazı kullanan tarafından Mart, Nisan ve Mayıs ayları ve Kasım ayı olmak üzere ilgili belediyeye iki eşit taksitle ödeniyor. 


Vergi kaçıran ev sahibi nereye şikayet edilir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön