19 / 04 / 2024

Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?: Kira sözleşmesinde belirtilen oranda zam yapılıyor. Ancak kira sözleşmesinde herhangi bir oran belirtilmemişse ÜFE oranlarına göre artış söz konusu oluyor...




Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?


Ev sahibi ne kadar zam yapabilir? sorusu 2013 kira artış oranlarının enflasyon oranlarına göre belirlendiğini bilmek gerekiyor. Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları baz alınarak artan kiralar kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukları da ortadan kaldırıyor. 


Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Her ay yıllık açıklanan Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları 2013 yılında Ocak ayında 208, 90 iken, Şubat ayında 208, 63 oldu. 


Baharın gelmesi ile birlikte Mart ayında 210, 33 olarak şekillenen  ÜFE rakamları, Nisan'da 209, 26 ve Mayıs'ta da 211, 35 olarak belirlendi. Haziran ayının raporunun henüz yayınlanmadığı www.tuik.gov.tr adresinde bütün istatistik bilgileri yer alıyor. 


Üretici Fiyatları Endeksi'nin aylık değişim raporuna göre kira artış oranları Ocak ayında -0,18 iken Şubat ayında -0,13 olarak hesaplandı. Mart ayında 0,81, Nisan ayında -0,51 ve Mayıs ayında ise 1,00 olarak hesaplandı.


2013 kira artış oranlarını hesaplarken her zaman Üretici Fiyatları Endeksi kullanılamıyor. Döviz bazında olan kiralar Üretici Fiyatları Endeksi'ne göre hesaplanamıyor. Bu durumda ise döviz bazındaki kiralara 5 yıl gibi bir süreden önce zam yapılamıyor.


Ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Kira artış oranları bir Borçlar Hukuku sözleşmesidir. Hatta bu sözleşmenin yapıldığı andaki gibi uygulanması da Borçlar Kanunu'nun en temel ilkesidir. Kira sözleşmesinde yüzde 20'lik bir artış oranı yazıldıysa ev sahibi bu şekilde kira artışı yapmakla yükümlüdür. Eğer bu sözleşmede belirtilen oran sadece bir yıllık kira sözleşmesi içinse diğer yıllar da anlaşarak arttırılması belirtilmişse yeni artış oranı ÜFE oranında yapılıyor. Kira sözleşmesi taraflar arasında yenilenmezse halk arasında düşünüldüğü gibi ortadan kalkmaz, aynı şartlarla otomatik olarak yenilenir.




Ev sahibi kiracı hukuku!
Ev sahibi hakları 2013!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!




Geri Dön