24 / 04 / 2024

Ev sahibi ne zaman kira tespit davası açabilir?

Ev sahibi ne zaman kira tespit davası açabilir?

Kira tespit davasının açılabilmesi için söz konusu dairenin değerinde değişiklik olması gerekiyor. Ev sahibi ne zaman kira tespit davası açabilir?



Ev sahibi ne zaman kira tespit davası açabilir?

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde geçerli oluyor. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira tespit davaları, ev sahibi tarafından kiracısına söz konusu mülkün değerinde artış olması durumlarında açılıyor. 


Ev sahibi ne zaman kira tespit davası açabilir?

Kiraya veren veya malik kira tespit davası açabiliyor. Kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren en geç 15 gün önce ihtar veya dava dilekçesinin davalı kiracıya tebliğ edilmesi gerekiyor.


Buna uyulmazsa, mahkemece tespit edilen kira, bir sonraki kira döneminden itibaren geçerli  sayılıyor. Belirtilen süre içinde ihtar gönderilmişse, dönem sonuna kadar dava açılabiliyor. 


Kira sözleşmesinde kira artışına ilişkin özel şart varsa, bu şart yenilenen ilk dönemde tarafları bağlar; yani yenilenen ilk dönemde bu şarta göre kira artışı yapılır. Yine sözleşmede her yıl kiranın artacağına ilişkin özel şart varsa, ihtarname çekmeye gerek kalmıyor. Dönem sonuna kadar her zaman dava açılabiliyor. 


Ev sahibi kira kontratı yaparken nelere dikkat etmeli?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön