18 / 04 / 2024

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?

Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?: Kira bedelleri, bir önceki yılda gerçekleşen üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla artırılabiliyor. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor...




Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?


Yeni dönem Türk Borçlar Kanunu'na göre konut ve çatılı iş yerlerinde mal sahibine verilen depozito miktarı, üç aylık kira bedelini aşmayacak şekilde düzenleniyor. Güvence olarak para verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, mal sahibinin onayı olmadan çekilmemek şartıyla, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Güvence senetleri ise bankaya veriliyor. Banka güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesi ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verilebiliyor. 


Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir? sorusuna bu noktada verilen cevap şöyle: Kira bedelleri, bir önceki yılda gerçekleşen üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla artırılabiliyor. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Ev sahibi yüzde kaç zam yapabilir?

Kira bedeli yabancı bir para birimiyle belirlenmişse (yani dövizle), beş yıl geçmeden kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Sözleşmenin yapıldığı dönemde bilinemeyen olağanüstü durumlar ortaya çıkarsa, taraflar beş yıllık süreyi beklemeden, hakimden sözleşmenin yeni koşullara bağlanmasını isteyebiliyorlar.



Ev sahibi kira sözleşmesi feshi!
Kirasını yabancı para cinsinden ödeyene 5 yıl zam yok!
2013 kira artış oranları!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön