28 / 03 / 2024

Ev sahibine kira gelir vergisi indirimi!

Ev sahibine kira gelir vergisi indirimi!

Kira geliri elde edenler, Mart ayı içinde beyanname verecek. Fazla vergi ödenmemesi için mükelleflere rehberlik ediliyor..



KİRA gelir vergisi beyannamesi verecekler için geri sayım başladı. 2 Mart ile 25 Mart arasında mükellefler beyannamelerini teslim edecek. TAKVİM, kira gelir vergisi ödeyeceklere rehberlik ediyor. Kira geliri elde eden mükelleflerin vergisi ile ilgili, kanunda birçok hak ve muafiyet bulunuyor. Öncelikle, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna, 2014 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 300 TL olarak tespit edildi. Yani yıllık kira geliri 3 bin 300 lira ve altında olanlar vergiden muaflar, beyanname vermiyor, vergi ödemiyorlar. Kira geliri beyanı 'götürü gider' veya 'gerçek gider' yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 300 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masrafınız olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinizden istisna düşülüyor. Ardından, beyan ettiğiniz masraflar tek tek indirilerek, verginiz hesaplanıyor. Gerçek giderde vergiden düşülen giderler şöyle: 


VERGİDEN DÜŞÜLÜYOR ?

Kiraya verdiğiniz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız, evin satın alma bedelinin yüzde 5'i. ? Ev kiraya verilip, kiraya çıkılmışsa, oturulan evin kira bedeli. ? Kira geliri elde edilen konut için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, onarım, bakım, idame ve idare giderleri. ? Kiradaki ev banka kredisi kullanılarak satın alındıysa, kredinin faizleri. ? Konut için vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları. ? Amortismanlar. ? Konut ile ilgili ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar. ? Belgelenen eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamalarının belli yüzdesi. ? Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile konut sahibinin kendi ödediği prim (SSK, Bağ-Kur gibi sigorta ödemeleri) ödemelerinin belli yüzdesi vergi matrahından düşülür.


VERGİ NE ZAMAN VE NEREYE ÖDENİR?

Gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi; 

 Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, 

 Bağlı olunan vergi dairesinin bulunduğu yerin belediye sınırları dışındaki vergi dairelerine,

 Tahsile yetkili banka şubelerine ödenebilir.


BEYANNAME TESLİM ETME SÜRESİNİ SAKIN GEÇİRMEYİN

Beyannameler 25 Mart akşamına kadar teslim edilmeli. Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarih, taahhütlü olarak posta ile gönderilmiş ise postaya veriliş tarihi geçerli. Beyanname, mükelleflerin ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesine verilecek. Mükellefler, beyannamelerini elektronik ortamda da gönderebilir. Beyannameyi dolduramayanlar 444 0 189'u arayarak yardım alabilir.


Takvim


Geri Dön