24 / 04 / 2024

Ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Gayrimenkul kiralamasında kiracıların da gayrimenkul sahiplerinin de kanunda hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. İşte, ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!



Ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Gayrimenkul kiralamasında kiracıların da gayrimenkul sahiplerinin de kanunda hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. 


Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan esaslara göre, ev sahibinin kiracısını evinden çıkarabilmesi haklı nedenlerinin olması gerekiyor. Kira sözleşmesinde  açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor.


Ev sahibinin haklı fesih nedenleri arasında; mesken ihtiyacı, işyeri ihtiyacı, esaslı tamir, yeniden inşa veya imar tevsi ve tadil, yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı, kira bedelinin ödenmemesi gibi durumlarda ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. Bu durumlar ev sahibinin hakları oluyor. 


Ev sahibinin hakları!

1) Ev sahibinin kiraya verdiği taşınmazı kiracının,  temiz ve kiraya uygun bir şekilde teslim etme zorunluluğu bulunuyor. Yani işyeri olarak kiraya verilecek ise işyeri ev olarak kullanılacaksa ev kullanımına uygun kiracısına teslim edilmesi gerekiyor. 


2) Ev sahibi eğer kiracısına, kiraya verdiği taşınmaz ile ilgili yanıltıcı bilgi vermiş veya malı ayıplı teslim etmiş ise kiracının sözleşmeyi feshedip tahliye hakkı olduğu gibi yeni kanunda bu ayıp nedeniyle kiracının kira bedelinin indirilmesini talep hakkı da getiriliyor. Yani ev sahibi yüksek kiraya verdiği bir taşınmazda daha önce söylemediği bir eksiklikten dolayı kira bedelinin düşürülmesine razı olacaktır.


3) Kiracı kira borcunun süresi içerisinde kirayı ödemezse mal sahibi kiracıya 30 gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildirir ihtarname gönderebiliyor. Bu ihtara rağmen kira bedeli ödenmez ise kiracı tahliye edilebiliyor.


4) Kanuna göre, kiracının kiralanan taşınmaza zarar vermemesi ve komşularına saygı göstermesi zorunluluğu getiriliyor. Buna göre kiracı gürültü yapar, taşınmazı özensiz kullanır ve zarar verirse bu tahliye nedeni sayılıyor.


5) Kiracı kira sözleşmesi sona erdiğinde taşınmazı nasıl aldıysa o şekilde teslim etmekle yükümlü oluyor. Bunu yerine getirmeyen kiracı aleyhine tazminat davası açılabiliyor.


Ev sahibi kiracıya nasıl ihtar çekebilir?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön