19 / 03 / 2024

Ev sahibinin kiracıya karşı hakları nelerdir?

Ev sahibinin kiracıya karşı hakları nelerdir?

Ev sahibi ve kiracı hakları yeni düzenlemesi yapılan Borçlar Kanunu'nda açıklanıyor. Buna göre düzenlenen ev sahibi ve kiracı hakları nelerdir? İşte, ev sahibinin kiracıya karşı hakları!



Ev sahibinin kiracıya karşı hakları nelerdir?

Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul kiralamalarında, kiracı ve ev sahiplerinin birbirlerine karşı sorumlulukları bulunuyor. Ev sahibi ya da kiracı arasında anlaşmazlık yaşanması halinde sözleşme feshedilebiliyor. 


Kanun esaslarına göre, ev sahibinin kiracısını evden çıkarabilmesi için ;mesken ihtiyacı, işyeri ihtiyacı, esaslı tamir, yeniden inşa veya imar tevsi ve tadil, yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı, kira bedelinin ödenmemesi gibi haklı gerekçelerinin olması gerekiyor. Peki, ev sahibinin kiracıya karşı hakları nelerdir?


Ev sahibi hakları! 

1) Ev sahibinin kiraya verdiği taşınmazı kiracının,  temiz ve kiraya uygun bir şekilde teslim etme zorunluluğu bulunuyor. Yani işyeri olarak kiraya verilecek ise işyeri ev olarak kullanılacaksa ev kullanımına uygun kiracısına teslim edilmesi gerekiyor. 


2) Ev sahibi eğer kiracısına, kiraya verdiği taşınmaz ile ilgili yanıltıcı bilgi vermiş veya malı ayıplı teslim etmiş ise kiracının sözleşmeyi feshedip tahliye hakkı olduğu gibi yeni kanunda bu ayıp nedeniyle kiracının kira bedelinin indirilmesini talep hakkı da getiriliyor. Yani ev sahibi yüksek kiraya verdiği bir taşınmazda daha önce söylemediği bir eksiklikten dolayı kira bedelinin düşürülmesine razı olacaktır.


3) Kiracı kira borcunun süresi içerisinde kirayı ödemezse mal sahibi kiracıya 30 gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildirir ihtarname gönderebiliyor. Bu ihtara rağmen kira bedeli ödenmez ise kiracı tahliye edilebiliyor.


4) Kanuna göre, kiracının kiralanan taşınmaza zarar vermemesi ve komşularına saygı göstermesi zorunluluğu getiriliyor. Buna göre kiracı gürültü yapar, taşınmazı özensiz kullanır ve zarar verirse bu tahliye nedeni sayılıyor.


5) Kiracı kira sözleşmesi sona erdiğinde taşınmazı nasıl aldıysa o şekilde teslim etmekle yükümlü oluyor. Bunu yerine getirmeyen kiracı aleyhine tazminat davası açılabiliyor.


Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi ihtarname örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön