26 / 04 / 2024

Ev sahipleri kira vergisi ne kadar?

Ev sahipleri kira vergisi ne kadar?

Gayrimenkulünü kiraya vererek 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gelir elde eden kimselerin belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde etmeleri halinde vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, ev sahipleri kira vergisi ne kadar?



Ev sahipleri kira vergisi ne kadar?

Mesken veya işyerlerini kiraya vererek 1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında gelir elde eden kimselerin belirlenen istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde etmeleri halinde vergi ödemeleri gerekiyor.


Vergi için istisna bedeli mesken ve işyerinde farklı miktarlarda belirleniyor. 2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL olarak tespit ediliyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen buistisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Bu tutarın üstünde gelir elde edenlerin öncelikle beyanname vermeleri ve seçecekleri bir gider yönetimi ile indirimleri hesapladıktan sonra vergi ödemeleri gerekiyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebilmektedir.


- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Yeni alınan evin kira vergisi ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön