19 / 04 / 2024

Ev sahipleri Mayıs 2017'de ne kadar zam yapacak?

Ev sahipleri Mayıs 2017'de ne kadar zam yapacak?

Gayrimenkul kiralamalarında, sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, ev sahipleri Mayıs 2017'de ne kadar zam yapacak? Zam nasıl hesaplanacak?




Evini kiraya veren malikler, sözleşmelerinin yenilendiği her sene kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak ev sahipleri kiracısına her istediği oranda zam yapamıyor.


Ev sahiplerinin kiracısına yapacağı zam kiracılık kanunu ile sınırlandırılıyor. Kiracılık kanunu Borçlar Kanunu olup, bu hüküm kanunun 344. maddesinde yer alıyor.


"MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


Yukarıdaki kanun hükmünde de görüldüğü üzere ev sahipleri kiracılarına ÜFE oranları doğrultusunda zam yapabiliyor. ÜFE oranlarını her ay TÜİK açıklıyor.


Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda ev sahibinin kiracısına yapacağı zam oranı da bugün TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki, ev sahipleri Mayıs 2017'de ne kadar zam yapacak?


Ev sahipleri Mayıs 2017'de ne kadar zam yapacak?

Ev sahiplerinin Mayıs 2017'de ne kadar zam yapacağını görmek ve hesaplamak için öncelikle TÜİK'in açıkladığı ÜFE oranlarına bakalım:


TÜİK ÜFE oranları

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,76 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,76, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,19, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,37 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,01 artış gösterdi.


Kira zam hesaplaması Mayıs 2017

Kira zam hesaplamasında on iki aylık ortalamalar baz alınıyor. Buna göre ev sahiplerinden Mayıs ayında kira sözleşmesi yenilenenler kiracılarına yüzde 8,01 oranında zam yapabilecek. Mevcut kirası 1000 lira olan kiracılar, yapılan bu zam ile yeni kira döneminde her ay 1080,1 lira ödeyecek.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön