19 / 03 / 2024

Ev sahiplerine 10 yıllık kiracıyı tahliye etmek serbest!

Ev sahiplerine 10 yıllık kiracıyı tahliye etmek serbest!

1 Temmuz 2014 tarihi itibari ile ise yürürlüğe giren Borçlar Kanunu 347. maddesine göre artık, ev sahiplerine 10 yıllık kiracıyı tahliye etmek serbest. İşte 10 yıllık kiracıyı tahliye esasları...



Ev sahiplerine 10 yıllık kiracıyı tahliye etmek serbest!

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereğince, ev sahipleri haklı bir neden olmadığı sürece kiracısını evden çıkaramıyor. Ancak kanunda yer alan bir madde gereğince ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını gerekçe göstermeden tahliye edilebiliyor.


Bu uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile ertelendi. 1 Temmuz 2014 tarihi itibari ile ise yürürlüğe giren Borçlar Kanunu 347. maddesine göre artık, ev sahiplerine 10 yıllık kiracıyı tahliye etmek serbest.


Ancak, ev sahibinin tahliyeyi gerçekleştirebilmesi için 3 ay öncesinden yazılı bir şekilde bildirimde bulunması gerekiyor. Aksi halde, sözleşme 1 seneliğine daha uzamış kabul ediliyor.


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!





Geri Dön