25 / 04 / 2024

Ev sahiplerinin ödemesi gereken vergiler Kasım 2015!

Ev sahiplerinin ödemesi gereken vergiler Kasım 2015!

Ev sahiplerinin ödemesi gereken vergilerin başında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, değer artış kazancı vergisi, kira gelir vergisi ve veraset ve intikal vergisi geliyor. Peki, ev sahiplerinin ödemesi gereken vergiler Kasım 2015 nelerdir?



Ev sahiplerinin ödemesi gereken vergiler Kasım 2015!

Taşınmaz mal sahipleri, yılın belli aylarında vergiler ödüyor. Ev sahiplerinin ödemesi gereken vergilerin başında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, değer artış kazancı vergisi, kira gelir vergisi ve veraset ve intikal vergisi geliyor.


Bu vergiler sene içerisinde iki eşit taksit halinde ödeniyor. Her verginin mükellefiyet koşulları farklılık gösteriyor.


Peki, ev sahiplerinin ödemesi gereken vergiler Kasım 2015 nelerdir? Kasım ayında yukarıdaki vergilerden hangilerini ev sahipleri öder?


Veraset ve intikal vergisi..

Veraset ve intikal vergisi, evin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette kalması halinde ödeniyor. 3 sene boyunca yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen veraset ve intikal vergisinde ilk taksit ödemeleri Mayıs ayında yapıldı. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Emlak vergisi..

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince evin bağlı olduğu belediyeye ödüyor. Emlak vergisi için ödenecek bedel, evin malın değeri ile emlak vergisi oranının hesaplanması ile tespit ediliyor. 


Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti ödenen emlak vergisinin ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 


Ev emlak vergisi oranları normal yörelerde; binde 1 iken; Büyükşehir belediyesinde ise binde 2 oranında hesaplanıyor. Meskenlerde 0 oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.


1319 sayılı kanun gereğince geliri olmayan tek ev sahipleri diğer koşulları da taşımaları halinde emlak vergisinden muaf olabiliyor.


Emlak vergisi muafiyet şartları:

- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak

- Gelir sahibi olmamak

- Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmamak

- Bir başka meskende hisse sahibi olmamak

- Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emeklilerden biri olmak


Çevre temizlik vergisi..

Çevre temizlik vergisi meskenlerde vergi su faturasına yansıtılıyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.



Emlak gelir vergisi kredi kartı ile ödenir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön