25 / 04 / 2024

Ev satılırsa kiracı ne zaman çıkar?

Ev satılırsa kiracı ne zaman çıkar?

Kiracının yaşamını sürdürdüğü konut, ev sahibi tarafından bazı nedenlerle satılabiliyor.Peki ev satılırsa kiracı ne zaman çıkar?İşte kiracı evdeyden evin satılması hususunda bilinmesi gerekenler..



Ev satılırsa kiracı ne zaman çıkar?

Kiracı olarak oturulan evin sahibi tarafından bir başkasına satılması durumunda kiracıların bazı hakları bulunuyor. Kira kontratı bitmeden ev sahibinin evi satması durumunda öncelikle en geç altı ay sonra evin boşaltılması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynı haliyle devam ediyor. 


Evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracıya ihtarname çekebiliyor. Bu durumda kiracının evi boşaltmak için acele etmesine gerek kalmıyor. Çünkü kiracı yeni ev sahibi ile evi boşaltacağı tarih konusunda anlaşabiliyor. 


Evi satılan yeni ev sahibi ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, dava açabiliyor. Ancak burada 6 ay önce ihtarname çektiğini ispatlama zorunluluğu bulunuyor. 


Önemli bir nokta ise ev sahibinin satın aldığı konuta acil ihtiyacı olduğunu mahkemeye kabul ettirmesi oluyor. Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettiremiyor. Bu durumda mahkeme ev sahibinin bu talebini geri çevirebiliyor.


Kiracı kira kontratı bitmeden de evden çıkmak isteyebiliyor. Bu durumda kiracının kontrat bitiş tarihinden en geç 15 gün önce sözleşmenin yenilenmesini istemediğini ev sahibine bildirmesi gerekiyor. Aksi halde kiracının sözleşmenin bittiği tarihten önce evden çıkma hakkı bulunmuyor.


Böyle bir durumda kiracı evi erken boşaltmak için ev sahibi ile fikir birliğine varıyorsa, o zaman sorun kalmıyor. Kiracı ile kiralayan anlaşamazsa, kiracı evi boşaltsa bile kontrat bitim süresine kadarki kiralarını ödemek zorunda kalıyor. 



Kira stopajı ödeme tarihleri 2015!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com


Geri Dön