25 / 04 / 2024

Ev satın alırken betonun kalitesini sorgulayın!

Ev satın alırken betonun kalitesini sorgulayın!

Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satın alırken kullanılan hazır betonun kalitesinin sorgulanması ile deprem ve doğal felaketlerde yaşanacak zararların en aza indirileceğini savunarak, "Yaşamına değer veren beton kalitesini sorgular" dedi.



Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, konut satın alırken kullanılan hazır betonun kalitesinin sorgulanması ile deprem ve doğal felaketlerde yaşanacak zararların en aza indirileceğini savunarak, "Yaşamına değer veren beton kalitesini sorgular" dedi. Vardar, bilinçli tüketicilerin satın alınan ya da projesi devam eden bir inşaattaki beton kalitesini sorgulamasının kalitesiz hazır beton kullanımını engelleyeceği önerisinde bulundu. 


İnşaatlarda dekorasyon malzemelerinin seçiminde gösterilen hassasiyetin daha fazlasının hazır beton kalitesinde gösterilmesi gerektiğini dile getiren Fatih Vardar, "Bugün itibarıyla üretilen betonlar, yeni teknolojilerin kullanılmasıyla beraber daha büyük gelişmeler göstermeye başladı. Dolayısıyla tüketicinin bu konuya göstereceği hassasiyet depremin getireceği zararları da indirgeyecektir" ifadesini kullandı. Yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olan ve şu anda işin ehli olmadığı halde maddi güce sahip olan herkes tarafından rahatlıkla üretilebilir olan hazır betonun, aslında ciddi bir mühendislik altyapısı gerektirdiği tespitini yapan Vardar, Bursa Beton'un kalitesiyle öne çıktığını bildirdi. 

"Sadece ucuzluk değil betonun kalitesi de önemli" Tüketicinin doğrudan en ucuzu değil, aynı kalitede olması şartıyla en ucuzu tercih etmesi gerektiğinin altım çizen Fatih Vardar, "Kaliteyi tercih ettiği için uzun vadede kesinlikle daha kârlı olacağına inanan vizyon sahibi bir müşteri olmak, kısa vadede ucuz ve çoğunlukla bunun neticesi olan kalitesiz ürünü tercih eden müşteri olmaktan elbette ki daha doğru" değerlendirmesini yaptı. Aynı görünümde olduğu için aynı nitelikte olduğu zannedilen tek tip bir malzeme algısı yaratan gri renkli, içinde su, mıcır, kum ve çimento bulunan betonun yerine göre kullanılması gerektiği bilgisini veren Vardar, şöyle devam etti: "Bu ürün zemin tesviyesinde de gökdelen inşaatında da kullanılıyor. Burada önemli olan saydığımız hammaddelerin beton içinde kullanıldığı ala« L1 na göre farklı oranlarda yer alması. Tüketiciye her şeyden önce bunun bilinci aşılanmalı. Bu sebeple de tüketicilerin tercihlerini yaparken en azından inşaat işini üstlenen ve beton tedarik eden firmayı sorgulaması gerekiyor." Betonun, yapıdaki en önemli unsurlardan biri olması sebebiyle, kullanıcının betonu satın alma aşamasından başlayarak şantiyede kalıba yerleştirilmesi süreçleri, bakımı, sıcak ve soğuk hava koşullarında korunması gibi işlemlere önem vermesi gerektiğine vurgu yapan Fatih Vardar, "Bu tür tedbirler ve çalışmalar sebebi ile şantiye maliyetleri az da olsa yükseliyor fakat betonun dayanıklılığının yükselmesini sağladığından dolayı kısa vadede görülmeyen birçok avantajı getiriyor" diye konuştu. İyi korunmuş, düzgün sıkıştırılmış ve kaliteye önem veren bir firmada üretilmiş hazır betonun servis ömrü ve kullanım amacı doğrultusunda ilave maliyetleri kaldırdığının altını çizen Vardar, şunları kaydetti: "Deprem sonrası güçlendirme uygulamaları buna en güzel örnektir. Düşük dayanımlı beton kullanıcıları ya da C30 betonu satın aldığını düşünen fakat gerçekte betona yapılmış harici müdahalelerle C25 hatta C20 betonunu kalıba yerleştiren inşaat sahibinin, binayı güçlendirme çalışmalarına ödeyeceği paranın çok daha fazla olduğu da göz ardı edilemez bir gerçek." 


Dünya


Geri Dön