20 / 04 / 2024

Ev satın alırken emlak vergisi!

Ev satın alırken emlak vergisi!

Ev satın alırken emlak vergisi kişinin evi satın aldıktan 5 yıl sonra satması halinde elde ettiği kar üzerinden kademeli olarak ödemesi şeklinde oluyor. Gelir Vergisi Yasası ile oransal değer artışını belirme amaçlanıyor...




Ev satın alırken emlak vergisi!


Vergi gelirlerini artırmaya çalışan Maliye Bakanlığı, ev alıp satana  kademeli vergi getirdi. Gelir Vergisi Yasa'sı ile son 5 yılda ev satanlardan talep edilen değer artış kazancı vergisinde oransal sistem uygulaması amaçlanıyor. Buna göre ev alındıktan sonraki ilk yıl satılırsa elde edilen karın tamamı vergilendirilecek. İki ve üçüncü yıllardaki satışlarda ise bu oran düşürülecek. 


Uygulamaya göre sadece bir evi olanlar kazanç vergisinden muaf tutuluyor. Yeni yasanın eski evi satarak yeni ev alanları vergiden istisna tuttuğuna dikkat çeken yetkililer, "Bu şekilde kentsel dönüşüm politikasına da uyum sağlanıyor" dedi. 


Ev satın alırken emlak vergisi!


Ev satın alırken emlak vergisi tapunun tesliminden sonra ilgili belediyeye yıl sonuna kadar emlak bildirimi yapılması ile başlıyor. Ayrıca kira geliri elde edilmesi durumunda ise kira gelirinin 2013 yılı için 3.200 TL'yi aşması durumunda gelir vergisi beyannamesi verme zorunluluğu bulunuyor.



Emlakçı olmak için gereken şartlar!
Emlakçı yer gösterme sözleşmesi!
Emlakçı ne iş yapar?
Emlakçı neleri yapamaz?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön