19 / 04 / 2024

Ev satışında alım satım vergisi ne kadar?

Ev satışında alım satım vergisi ne kadar?

Tapu dairesinde gerçekleşen ev alım satım işlemleri için tarafların birtakım harç sorumlulukları bulunuyor. Peki, ev satışında alım satım vergisi ne kadar? Ev satışında alım satım vergisi nasıl hesaplanır?



Ev satışında alım satım vergisi ne kadar?

Tapu dairesinde gerçekleşen ev alım satım işlemleri için tarafların birtakım harç sorumlulukları bulunuyor. Ancak harçların ödenmesi halinde, mülkiyet devri yapılabiliyor.


Aksi halde söz konusu tapu devir işlemi gerçekleşmiş olmuyor. Peki, ev satışında alım satım vergisi ne kadar? Ev satışında alım satım vergisi nasıl hesaplanır?


Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu bedeli hem alıcının hem de satıcının ayrı ayrı ödemesi gerekiyor. 


Gerçek satış bedelinin beyan edilmemesi ve dolayısı ile eksik harç ödenmesi durumunda tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tarafların ödemeleri gereken tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


Tapu harçlarını tahsile yetkili bankalar..

- ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

- TÜRKİYE FİNANS KATILIM B ANKASI A.Ş.

- ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.

- OYAK BANK T.A.Ş.

- ŞEKERBANK A.Ş.

- T.C. ZİRAAT BANKASI

- T.GARANTİ BANKASI A.Ş.

- T.HALK BANKASI T.A.Ş.

- T.İŞBANKASI A.Ş.

- TURKISH BANK

- YAPI VE KREDİ BANKASI


Ev satışında ödenecek vergiler diğer nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön