24 / 04 / 2024

Ev satışında bloke çek nedir?

Ev satışında bloke çek nedir?

Ödeme araçlarından biri olan çekler, "blokeli" olarak da düzenlenebiliyor. Genellikle bloke çekler, gayrimenkul alım satım sürecinde karşımıza çıkıyor. Peki, ev satışında bloke çek nedir? Bu çek nasıl kullanılır?



Ev satışında bloke çek nedir?

Ödeme araçlarından biri olan çekler, "blokeli" olarak da düzenlenebiliyor. Genellikle bloke çekler, gayrimenkul alım satım sürecinde karşımıza çıkıyor. 


Dolandırıcılık riskini ortadan kaldıran bir ödeme yöntemi olarak nitelendirilen blokeli çekler için bankalar cüzi bir miktarda komisyon talep ediyor.


Bloke çekler teyit, “teyit edilmiştir”, “görülmüştür”, “karşılığı mevcuttur”, “işbu çek muhteviyatı olan yalnız …….TL bloke edilmiştir” gibi muhatap banka tarafından çekin ön yüzüne veya arkasına bir açıklama yazılmak suretiyle yapılıyor.


Bloke edilen para üzerinde rehin, ibraz süresi geçtikten sonra herhangi bir kısıtlamanın olmaması halinde para hesaba veya keşideciye iade ediliyor.


Ev satışında bloke çek..

Bankada hesabınızda bulunan paraya, bankaya giderek bloke koyup şubenin çekini alarak, "blokeli çek" düzenlemiş oluyorsunuz. Buna göre daha sonra, banka bloke çeki getirene para ödemesi yapıyor.


Blokeli çek örneği..

Blokeli çeklerin ön yüzünde veya arka kısmına ilgili banka tarafından "Teyit edilmiştir", "Görülmüştür", "Karşılığı mevcuttur", "İşbu çek muhteviyatı olan yalnız …… TL bloke edilmiştir" şeklinde açıklama yapılıyor.


Ev satışında eş muvafakatnamesi gerekir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön