26 / 04 / 2024

Ev satışında KDV oranı 2015!

Ev satışında KDV oranı 2015!

KDV Kanununun 1 inci maddesine göre taşınmazların; Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri KDV'nin konusuna giriyor. Peki, ev satışında KDV oranı 2015 ne kadar?



Ev satışında KDV oranı 2015!

KDV Kanununun 1 inci maddesine göre taşınmazların; Ticari, sınai, zirai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri Bu faaliyetler kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışlar; KDV’nin konusuna giriyor.


Katma değer vergisi ülkemizde yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın teslim edene ödediği vergi, malın üretiminden tüketimine kadar geçen süre içinde kazandığı katma değer üzerinden alınan ve vergi matrahından düşülmesine imkan veren veya her aşamadaki katma değeri vergileyen bir yayılı muamele vergisi olarak tanımlanıyor.


Ev satışında KDV oranları..

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerinde yapıldığı arsanın 1319 sayılı  Emlak  Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri;


- 1.000 TL ve üzeri ise %18

- 500-999 TL arasında ise %8

- 499 TL aldında veya 5216 sayılı yasa kapsamında olmayan yerlerde ise %1 oranında KDV ödeniyor.


Bu uygulama kapsamında 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yapıların bulunduğu yerler hariç tutuluyor.


Ev satışında KDV oranı örnek..

İstanbul/..... semtinde yapılan 1.sınıf 150 m2 altındaki konut inşaatının  

Ruhsat tarihi  : 10/01/2013 

Arsa m2 : 499‐TL 

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler değildir. Bu durumda buradaki konutların satışında KDV % 1 olacaktır.


Ev satışında gelir vergisi nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön