25 / 04 / 2024

Ev satışında kiracı hakları!

Ev satışında kiracı hakları!

Evini kiralamak, ev sahibinin evini satışa çıkarmasına engel olmuyor. İsteyenler ev kiradayken de evi satabiliyor. Peki, ev satışında kiracı ne olur? Ev satışınsa kiracı hakları nelerdir?



Ev satışında kiracı hakları!

Mesken ihtiyacını karşılamak için kiralık eve çıkan kiracıların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı, eve taşınmadan önce ev sahibiyle kira sözleşmesi imzalıyor.


Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Söz konusu sözleşmenin imzalanması ile ev sahibi de bazı hak ve sorumluluklra sahip oluyor. Evini kiralamak, ev sahibinin evini satışa çıkarmasına engel olmuyor. İsteyenler ev kiradayken de evi satabiliyor. Peki, ev satışında kiracı ne olur? Ev satışınsa kiracı hakları nelerdir?


Kiradayken evin satılması durumunda kiracının ve yeni malikin sahip olduğu haklar yeni Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Kanun hem kiracının hem de yeni malikin mağduriyetini önlemeyi amaçlıyor. Eğer ki, yeni malikin bu eve ihtiyacı yoksa ve sözleşmenin sonlanması için bir ihtarda bulunmamışsa, kira sözleşmesi aynen devam ediyor.


Ancak, yeni malikin de bu eve ihtiyacının olması halinde kiracıya edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirimde bulunabiliyor.


Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.




10 yıllık kiracı hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön