19 / 04 / 2024

Ev satışında kiracı tahliyesi!

Ev satışında kiracı tahliyesi!

Kira sözleşmesinin imzalanması ev sahibinin evi satmasına engel teşkil etmiyor. Bu nedenle ev sahibi isterse kiradaki evini satıla çıkarabiliyor. Peki ev satışında kiracı tahliyesi nasıl olur?



Ev satışında kiracı tahliyesi!

Kiracı ile ev sahibi arasındaki hukuki ilişki Borçlar Kanunu ile düzenleniyor. Kanun gereğince taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesinin imzalanması gerekiyor.


Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Bu sözleşmenin imzalanması ev sahibinin evi satmasına engel teşkil etmiyor. Bu nedenle ev sahibi isterse kiradaki evini satıla çıkarabiliyor. Peki ev satışında kiracı tahliyesi nasıl olur? Ev satılırsa kiracının sahip olduğu haklar nelerdir?


Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Yukarıda yer alan kanun maddesine göre yeni malik ancak ihtiyacı olması halinde kiracıdan tahliyesini isteyebiliyor. Ayrıca tahliye için ihtarnamenin edinim tarihinden 1 ay içerisinde verilmiş olması gerekiyor. Aksi halde kira sözleşmesi senelik olarak yenilenmiş kabul ediliyor.



Yeni malikin hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön