24 / 04 / 2024

Ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?

Ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?

Taşınmaz mallarını elden çıkaran kimselerin doğan vergisel sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Tapu harcının yanında başka ödenmesi gereken vergiler de bulunuyor. Peki, ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?



Ev satışında ödenecek vergiler nelerdir?

Taşınmaz mallarını elden çıkaran kimselerin doğan vergisel sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Söz konusu vergiler kapsamında; Tapu harcı, Değer artış kazancı vergisi ve Katma Değer Vergisi bulunuyor.


Ev satışında ödenen vergiler;

1. Tapu harcı: Tapu masrafı için ödenecek harç gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcı, hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödeniyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL oldu.


2. Değer artış kazancı vergisi: Gayrimenkul gelir vergisi olarak nitelendirilen bu vergiyi edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde taşınmaz malını elden çıkaran kimseler ödüyor. 


Vergide 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere istisna bedeli 10.600 TL olarak tespit edildi. Yapılan hesaplamalara göre bu bedelden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vermeleri ev değer artış kazancını ödemeleri gerekiyor.


3. KDV: Uygulanacak KDV oranı 150 m²’ye kadar olan konut teslimlerinde %1, 150 m²’den büyük konutlar ile işyerlerinin tesliminde %18’dir. 


Ancak, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan gayrimenkullerin satışı katma değer vergisinden istisnadır. Gayrimenkul ticareti ile uğraşan kurumların bu istisnayı uygulaması için, söz konusu gayrimenkulleri aktiflerinde ticaretini yapmak amacıyla tutmamaları gerekir.


Yine konut yapı kooperatiflerince üyelerine yapılan konut teslimleri de KDV’den istisnadır. 



Ev satışında evi boşaltma süresi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön