23 / 04 / 2024

Ev satışında tapu masrafları 2015!

Ev satışında tapu masrafları 2015!

Satmak istediğiniz evinizi kendiniz satışa çıkarabilir ya da satış sürecinin hızlanması adına bir emlakçı ile anlaşabilirsiniz. Peki, ev satışında tapu masrafları 2015 ne kadar tutar?



Ev satışında tapu masrafları 2015!

Bir eviniz olduğunu ve bu evinizi satmak istediğinizi farz edelim. Evinizi kendiniz satışa çıkarabilir veya satış sürecinin hızlanması adına bir emlakçı ile anlaşabilirsiniz.


Emlakçı ile anlaşma sağlanması durumunda evin satışının gerçekleşmesi, ev sahibi olmak isteyen kimsenin istediği gibi evi bulması daha hızlı gerçekleşiyor.


Bu süreçte evin satılması durumunda, alıcı ve satıcının hem tapu dairesine hem de emlakçıya belli oranlarda harç ödemesi yapması gerekiyor. 


Tapuda ödenecek masraflar arasında hem tapu harcı hem de döner sermaye ücretleri bulunuyor. Emlakçıya satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.


Tapu dairesinde ise yine satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının binde 20 oranında harç ödemesi yapması gerekiyor.


Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. 


Ev bağışı nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön