27 / 04 / 2024

Ev satışından sonra tahliye süresi ne kadardır?

Ev satışından sonra tahliye süresi ne kadardır?

İster mesken ihtiyacınızı karşılamak için ister yatırım amaçlı olarak bir ev aldığınızı düşünelim. Peki, ev satışından sonra tahliye süresi ne kadardır? Kiracı veya eski malik ne zaman ve nasıl çıkarılır?



Ev satışından sonra tahliye süresi ne kadardır?

İster mesken ihtiyacınızı karşılamak için ister yatırım amaçlı olarak bir ev aldığınızı düşünelim. Evde eski malikin veya kiracının oturması halinde, yapılan satıştan sonra tahliye hakkınız doğuyor.


Peki, ev satışından sonra evde kiracı varsa ne olur? Eski malik versa ne olur? Ev satışından sonra tahliye süresi ne kadardır?


Ev satışından sonra eski malikin tahliyesi..

Ev satışından sonra eski ev malike, evi boşaltması için herhangi bir süre tanınmıyor. Eski malikin taraflar arasında başka bir anlaşma olmadıkça evi hemen teslim etmesi gerekiyor.


Buna rağmen eski malik evi boşaltmıyorsa, evi satın alan kimse eski malik hakkında "Mülkiyet hakkımı ihlal ediyor." diyerek savcılığa başvurarak yasal süreç başlatabiliyor.


Ayrıca, yeni malik, eski ev sahibinin evi hemen boşaltması için ihtarname de çekebiliyor.


Ev satışından sonra kiracının tahliyesi..

Kiracılık mevzuatı gereğince kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.


Ev satışında tapu harcını kim öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön