25 / 04 / 2024

Ev tekstili devi Elegant battı

Ev tekstili devi Elegant battı

Ev tekstili alanında dünyanın üçüncü büyüğü Tekerekoğlu Tekstil 42 milyon dolar banka borcuyla battı.



1800 kişi işsiz kaldı. Şirketin beş fabrikasından ikisi icrayla satıldı

Ev tekstilinde `Elegant' markasıyla ünlenen ve bu alanda dünyanın 3'üncü büyük firması olan Tekerekoğlu Tekstil'de sonun başlangıcına gelindi. Bir dev çökerken, 1800 kişi işsiz kaldı. 42 milyon dolar borcu olan şirketin iki fabrikası kredi borcundan satıldı, diğer üç fabrika ile gayrimenkuller de satışa çıkarılıyor.
1975'te kurulmasından sonra hızla büyüyen ve döviz kredisiyle makine yatırımı yapan şirket 2008 başında sıkıntıya düştü. Ekonomik kriz ve dövizdeki hareketlenme mali sıkıntıya yol açtı. Şirket döviz kredisi borcunu ödemekte zorlanmaya başladı. Ucuz ve kalitesiz Uzakdoğu malları nedeniyle satışları düşen, ödeme sıkıntısı çeken şirket tüm gayretine rağmen sorunlarını çözemedi. Sıkıntılar şirket ortakları Arif, Mustafa ve Cemal Tekerekoğlu kardeşlerin de arasını açıp ortak karar alınmasını engelleyince 38 milyon dolarlık borç ödenemediği için 42 milyon dolara ulaştı. Maaşları ödeyemez hale gelen şirket, önce 5 fabrikadaki işçilerin bir bölümünü ücretsiz izne ayırdı. Maaşlar ödenemedi. Son altı ayda da işçi çıkarılmaya başlandı. Çıkarılan işçilerin yasal hakları da ödenemedi. Tıkanıklık aşılamayınca beş fabrikada üretim durduruldu ve toplam 1800 işçi işsiz kaldı.

Şirket 22 Kasım'da plaket almıştı
Geçen yıl yaptığı ihracat nedeniyle 22 Kasım'da Gaziantep'te Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı törende plaket alan şirketin beş fabrikasından ikisi, törenden iki gün sonra bir bankaya olan 34 milyon YTL'lik borç nedeniyle icradan satışa çıkartıldı. 24 Kasım'da 19 milyon 227 bin YTL muhammen bedelle satışa çıkarılan fabrikaya, tek alıcı şirketin alacaklısı banka oldu. Banka iki fabrikayı 18 milyon YTL'ye makineleriyle birlikte aldı. Alıcı çıkmayan diğer fabrika ve gayrimenkullerin satışı 4 Aralık'a ertelendi. Şirketin iflas etmesiyle 1800 kişi işsiz kaldı.
İşsiz kalanlar toplam alacaklarının ödenmesi için, kent merkezinde, `Tekerekoğlu Tekstil 104 trilyonluk servetini bankayla anlaşarak 39 trilyona satıp, tekrar Cemal ve Mustafa Tekerekoğlu'na devredip, tüm işçi, maliye, SSK, belediye borçlarının üstüne yatacak. İşçi, haklarını mahkeme yoluyla kazanmasına rağmen alamıyor. Buna kim dur diyecek' yazılı el ilanları dağıtmaya başladı.

Radikal


Geri Dön