19 / 04 / 2024

Ev teşvik sistemi nasıl olacak?

Ev teşvik sistemi nasıl olacak?

Ev sahibi olmak isteyen ancak bankalardan yalnız taşınmaz malın değerinin yüzde 75'i kadar kredi kullanabilen kimselere, devletten ev teşvik sistemi geliyor. Peki, ev teşvik sistemi nasıl olacak?



Ev teşvik sistemi nasıl olacak?

Ev sahibi olmak isteyen ancak bankalardan yalnız taşınmaz malın değerinin yüzde 75'i kadar kredi kullanabilen kimselere, devletten ev teşvik sistemi geliyor. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 27 Ocak 2015 tarihinde Marriot Otelde düzenlenen "İnşaat Sektörü Zirvesi"nde açıklanan bu sistemde, konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak.


Ev teşvik sistemi kimler alacak?

Ev teşvik sisteminden yalnız, ilk defa ev sahibi olanlar faydalanabiliyor. Buna karşın ikinci ve üçüncü evlerini almak isteyenler bu sistemden faydalanamıyor.


Destekten faydalanmak isteyen kimseler, bankada konut hesabı açarak para yatırmaya başlayacak. Konut peşinatı olarak en az 3 yıl yapılan birikimini kullananlar, devlet ev teşvikinden yararlanabilecek.


Hesap sahibi, en az 3 yıl sonra birikimini konut peşinatı olarak kullanmak şartıyla devlet yardımı almaya hak kazanacak.


Yardım oranları..

Davutoğlu, “Beş yıl için yüzde 15 olan destek, dört yıl için yüzde 12, üç yıl için yüzde 10 olacak. Üç yıl tasarruf teşvik edilmiş olacak. Erken çekimlerde de kademelendirme uygulanacak” dedi.


Buna göre henüz yürürlük çalışmaları devam eden uygulamada, bir bankada, konut hesap açtırarak; o hesaba para yatırmaya başlayan bireye, hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında devlet yüzde 15’ini verecek. 



Konut kredisi peşinatına devlet yardımı kararı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön