25 / 04 / 2024

Ev vergisi nasıl yatırılır?

Ev vergisi nasıl yatırılır?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Peki, ev vergisi nasıl yatırılır?



Ev vergisi nasıl yatırılır?

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Ev vergisi peşin olarak ödenebildiği gibi, iki taksit halinde de ödenebiliyor. Ev vergisinin 1. taksiti; Mart-Nisan-Mayıs aylarında ödeniyor. Verginin 2. taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Emlak vergisi ödeme 2014 oranları şu şekilde sıralanıyor:


Ev vergisi oranları

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 



Ev vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisi kanunu gereğince, taşınmaz mal sahibi olan kimseler belli bir süre içerisinde edindikleri taşınmaz malları belediyeye bildirmesi gerekiyor. Bu bildirim gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye beyanname ile başvuru yapılarak gerçekleşiyor.


Emlak beyannamelerinin belediyeye en geç gayrimenkul tapusunun alındığı yılın sonuna kadar olarak belirleniyor. Ancak eğer alınan gayrimenkulün inşaatı tamamlanmadıysa, inşaat tamamlandıktan ve tapu alındıktan sonra aynı yıl içinde beyannamenin verilmesi gerekiyor. Gayrimenkul için beyanda bulunduktan sonra yetkili belediyeye yatırılabiliyor. 


Ev vergisinden nasıl muaf olunur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön