25 / 04 / 2024

EVA'nın ekonomide Nisan 2016 trendleri analizi yayınlandı!

EVA'nın ekonomide Nisan 2016 trendleri analizi yayınlandı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık her ay yayınladığı 'Periskop Analiz' yayınının 29. sayısı yayınladı. Analizde merak edilebilecek piyasa verilerinin analizleri, istatistiki veriler ve yorumlar yer alıyor..



EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık her ay yayınladığı 'Periskop Analiz' yayınının 29. sayısı yayınladı. Analizde merak edilebilecek piyasa verilerinin analizleri, istatistiki veriler ve yorumlar yer alıyor..


KONUT KREDİSİNDEKİ DEĞİŞİM


Mart Ayı itibariyle son bir yıllık süreçte, konut kredisi kümülatif değişimi %12 artış göstermiş durumda. Geçen yılın aynı döneminde %17 büyüyen konut kredileri bu yıl %12 büyüyebildi. Kredi miktarının 2016’nın ikinci çeyreğinde durağanlaşacağını ancak yıl içinde tekrar hareketleneceğini öngörmekteyiz. 


MERKEZ BANKASI KONUT FİYAT ENDEKSİ*



Şubat Ayı Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları enflasyonun üstünde

artıyor. Şubat ayında endeks, bir önceki aya göre % 0,79 artış gösterdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre de % 16,42 artış kaydedildi. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul,  Ankara  ve İzmir’de sırasıyla yüzde 21,37, 11,65 ve 16,35 oranlarında artış gösterdi.


TÜRKİYE İPOTEKLİ VE TOPLAM KONUT SATIŞLARI



Konut satışlarında, 2016 1. çeyrek sonu itibariyle tüm yurttaki toplam konut satışları geçen senenin aynı dönemine kıyasla %2 oranında artış, ipotekli konut satışları ise yaklaşık %17 oranında azalış göstermiştir.


2015 Mart sonu itibariyle bir önceki senenin aynı dönemine göre %15 artış gösteren konut satışlarının son iki yılın aynı döneminde ise yaklaşık %18 artış yaşadığını söylemek mümkün. İstanbul’da ise konut satışları 2016 yılı 1. çeyrek sonu itibariyle, 2015 senesinin aynı dönemine nazaran yaklaşık %1 azalma göstermiştir. İzmir’de %6 artış göstermiş olup, Ankara’da ise %7 azalış göstermiştir. Konut satışlarının 2016 Nisan verilerinin biraz daha artması veya aynı seviyelerde seyretmesi beklenebilir.


KULLANICI İÇİN KONUT KREDİSİNDE MALİYETLER



Mayıs Ayı’nda 10 yıllık vadede kredi maliyetleri aylık %1,10 ile %1,29 arasında değişmektedir. Bankalar arasında farklılık göstermekle birlikte, 100 bin TL kredi için aylık ödemeler 10 yıllık vadede 1.505 TL, 5 yıllık vadede 2.286 TL civarında seyretmektedir.


TAKİPTEKİ KREDİLERDEKİ DEĞİŞİM



2016 Mart Ayı’nda konut kredileri içinde, takipteki konut kredi miktarı sadece %0,47 seviyelerindedir. Bu rakam 2015 Mart’ta %0,49 idi. Takipteki kredilerin toplam kredi hacmi içindeki büyüklüğü kredi miktarıyla aynı hızda büyümemesi Türkiye için olumlu bir göstergedir.


TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ (%)*



Tüketici Güven Endeksi* 2016 Nisan ayında bir önceki aya göre %2 artış gösterdi.

İstatistiklere bakıldığında, son beş yılın aynı ayına göre düşük seviyelerde olan endeksin 2016 Mayıs ayında biraz daha artması veya aynı seviyelerde seyretmesi beklenebilir.


TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE % BİLEŞİK)*


2016 Nisan Ayı verilerine göre enflasyon (TÜFE); bir önceki seneye göre çok daha iyi bir eğilim göstermiş durumda. Bir yıl öncesine göre % 17 oranında azalış

kaydeden bileşik enflasyon oranı 2016 Nisan ayında % 6,57 seviyesine geriledi.


GMYO FİYAT ENDEKSİ


Borsa İstanbul’da işlem gören Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının performansını izleyebileceğimiz BIST Gayrimenkul Yatırım Ortak- lıkları endeksi geçtiğimiz son 1 aylık dönemde yaklaşık % 6 oranında değer kazanmış durumda. Geçen sene Mayıs Ayı’ndan bu yana ise % 2 değer kaybetmiş durumda.



Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı;


Eva Gayrimenkul Değerleme'nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği Periskop Analiz'in 2016 Nisan ayı raporuna göre, Türkiye genelinde konut satışları bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 arttı. İlk çeyrek sonu itibariyle geçen yıla kıyasla konut satışlarında İstanbul'da yüzde 1 azalma görülürken, İzmir'de yüzde 6 artış, Ankara'da yüzde 7 azalma kaydedildi. Raporda kredi miktarının bu yılın ikinci çeyreğinde durağanlaşacağı, ancak yıl içinde yeniden hareketleneceği öngörülüyor. 


Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2016 ilk çeyrek sonu itibariyle Türkiye genelinde toplam konut satışlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 artarken, ipotekli konut satışlarının ise yaklaşık yüzde 17 oranında azaldığını belirtiyor. Rapora göre kullanıcı için konut kredisindeki maliyetlere bakıldığında, mart ayında 10 yıllık vadeli kredi maliyetlerinin aylık yüzde 1,10 ila yüzde 1,29 arasında değiştiği görülüyor. 


Ekonomist


Geri Dön