19 / 04 / 2024

Evde Alaçatı stili dekorasyon!

Evde Alaçatı stili dekorasyon!

Tutkunlarını her geçen yıl çoğaltan Alaçatı'nın begonvillerle kucaklaşan evlerinin stilini bavulunuzda şehre taşımak isterseniz, beyaz, ahşap ve taş dokuların ağırlıkta olduğu yalın-rustik bir atmosfer elde edersiniz



Bir Ege köyünün otantik çekiciliği ile bohem-elit yaşam tarzlarını buluşturan ünlü tatil destinasyonu Alaçatı, daracık sokaklarında yan yana dizili taş evlerinin mimarisi, serin avluları ve rahatlatıcı dekorasyon tarzıyla şehir eviniz için de ilham kaynağı olabilir.
Alaçatı Evleri, Osmanlıların Ege kıyılarında oluşturduğu karma mimari örneği. Bu evlerin benzerleri başta Sakız Adası olmak üzere tüm Ege adalarında görülüyor. Türklerin ve Rumların bir arada yaşamış olmaları, evlerin yapımında birlikte çalışmaları, yapıların biçimlenişini de etkilemiş. Aslında köyün yerel dokusundaki öğeler, Avrupanın güney sahillerinde ve Akdeniz adalarında etkin olan provans tarzının devamı gibi. Endülüsten çıkıp Güney Fransadan geçerek doğuya doğru geldikçe sıcak, doğal ve davetkar havasını koruyan provans tarzı, Yunan adalarında ulaştığı yalın karakteri Alaçatı evlerinde biraz daha otantikleştirerek, biraz daha nostaljik öğelerle süsleyerek sürdürüyor.

Beyaz ve mavi uyumu

Alaçatı stilinin renk paletini oluşturmak için bence en doğru yol, köyün sembollerinden esinlenmek: Sakız beyazı ve taş renginin içine yedirilecek lavanta tonları, zeytinyağı yeşili ve Ilıca turkuvazı, hem serin ve modern, hem de samimi ve rahat bir renk kombinasyonu yaratmayı başaracaktır. Duvarlarınızın birini taş dokulu bir panelle kaplamak, Alaçatının başrol oyuncusunu evinize davet etmek anlamına gelir.

Beyaz patine ve mavi boyalı ahşap mobilyalar, aynalı dolaplar, beyaz tülden cibinlikli pirinç yataklar, rustik mutfak üniteleri ana dekorasyon elemanlarıdır. Ege antika pazarlarından toplayabileceğiniz antikalar bunlara eşlik edebilir. Tekstillerde ise öne çıkanlar beyaz ham ketenler, küçük çiçekli yastıklar, peştemaller, tığ işi ve danteller. Bunları kullanarak yatak odalarınızın havasına hoş bir yaz rüzgarı ekleyebilirsiniz.

Ege yöresine ait parlak renkli ve geometrik desenli kök boya kilimler, iç mekanın vazgeçilmezleri arasında. Zemin kaplamalarındaki çini karo kullanımı, birkaç yıldır şehir evlerinde ve teraslarında sıklıkla gözlemlediğimiz bir yapı detayı oldu. Merak edenlere, Alaçatının ilk tutkunlarından Zeynep Özişin çıkarttığı Alaçatıda Yaşamak kitabındaki ev fotoğraflarına bakmalarını tavsiye edebilirim.

Bir adres: Eskiden

Geçmişten günümüze ulaşan her eşya, hafızası ve estetiğiyle belirli yaşam biçimlerinin de temsilcisidir, diyen gazeteci Oktay Durnanın sahibi olduğu Eskiden, Alaçatı Hacı Memiş Mahallesinde kendi kültürümüzün parçalarını, modern zamanın mekanlarına taşımakta. Osmanlı lavabolar, kurnalar, taş, mermer, ahşap dibekler, zeytinyağı damacanaları, kavanozlar, küpler ve daha birçok eşya geçmiş yaşamların izlerini ve estetiğini taşıyor; Eskidende kendinizi Akdeniz ve Anadolu kültürünün içinde bulacaksınız. (Tel: (0532) 311 15 76)
Radikal/MELDA NARMANLI ÇİMEN Arşivi


Geri Dön