29 / 03 / 2024

Evde elektrik üretmenin maliyeti 4 bin 700 Euro

Evde elektrik üretmenin maliyeti 4 bin 700 Euro

Çatınıza güneş pili taktırarak şirket bile kurmadan elektriğinizi üretebilirsiniz.



25 yıl ömrü olan pillerden ortalama bir evin ihtiyacı olan günlük 3 kilovatsaatliği 4.700 Euro'ya maloluyor. Ayrıca daha fazlasını üretip devlete de satabilirsiniz. Star Gazetesi'den Tahsin Akça'nın yazısı:

ENERJİ üretiminde yeni alternatifleri teşvik etmek amacıyla, 500 kilovatsaate kadar şirket kurmaya bile gerek kalmadan evinizin çatısına güneş pili kurup elektriğinizi kendiniz üretmeniz ve ihtiyaç fazlasını da devlete satmanız mümkün hale getirildi. Bu konuda çıkan yeni yönetmelik, belli ürün standartlarına uymak koşuluyla büyük güneş enerjisi potansiyelinin bulunduğu Türkiye'de konutların çatılarının küçük boyutta da olsa birer `elektrik santrali' haline getirilmesini amaçlıyor. Peki evin çatısına güneş pilleri kurup elektrik üretmenin maliyeti ne kadar? Türkiye'de yönetmelik çok yeni olduğu için güneş pili kurulumu yapan şirket sayısı çok fazla değil. Almanya'dan ithal ettiği güneş pili sistemini 1 yıldır isteyen konutlara kuran Konya merkezli şirket olan Güneş Pili Limited, bir evin ortalama ihtiyacı olan günlük 3 kilovatsaatlik sistemi KDV dahil 4 bin 700 Euro'ya kuruyor. Hesaplandığında bu sistem, yılda 247 YTL'lik kendi elektriğinizi, 276 YTL de yılda devlete sattığınız elektrik üzerinden kendini 17 yılda amorti ediyor.

TRT payı gibi kalemler yok

YENİ yönetmeliğe göre kendi elektriğinizi ürettiğinizde Enerji Fonu, TRT payı, belediye vergisi gibi kalemlerden de kurtuluyorsunuz. Kurulumun ardından 25 yıl ömrü olan güneş pillerinden daha büyük kapasiteli olanını kurup devlete de satabilirsiniz. Örneğin 5.8 kilovatsaatlik 25 yıl ömürlü sistem 9 bin 500 Euro'ya kuruluyor. Bu sistemi kurarsanız günlük 2.8 kilovatsaatlik ihtiyaç fazlasını devlete satmanız artık mümkün hale geldi. Günlük 2.8 kilovatsaatten yılda 1.022 kilovatsaati devlete satabilirsiniz. 8.5 kilovatsaatlik sistem ise 14 bin 290 Euro'ya kuruluyor. 1 yıldır Almanya'dan ithal ederek bu sistemi kuran Güneş Pili yetkilileri özellikle konutlardan yoğun talep aldıklarını, ancak yeni yönetmelikle artık ticari olarak da sistemin ilgi göreceğini tahmin ettiklerini belirttiler. Şimdilik daha çok Çatalca, Silivri gibi elektrik problemlerinin yaşanabildiği bölgelerden talep aldıklarını kaydeden yetkililer, sistem yaygınlaştıkça kurulumun ucuzlayabileceğini ifade ettiler.

En büyük potansiyel Güneydoğu Bölgesi'nde

Bölge Toplam Güneşlenme

güneş enerjisi süresi

(Kwh/m2-yıl) (Saat/Yıl)

Güneydoğu 1460 2993

Akdeniz 1390 2956

Doğu Anadolu 1365 2664

İç Anadolu 1314 2628

Ege 1304 2738

Marmara 1168 2409

Karadeniz 1120 1971

Güneş piline özel fiyat verilecek

ENERJİ Bakanlığı yetkilileri, güneş enerjisinden yararlanmayı teşvik etmek amacıyla pillerden elektrik üretenlere özel alım fiyatı uygulanmak için çalışma yapıldığını belirttiler. 200 kilowatsaat olan şirket kurmadan elektrik üretme imkanının 500 kilowatsaate çıkarılarak bu işin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını da kaydeden bir yetkili `27 YKr'lik alım fiyatının üzerinde cezbedici özel bir fiyat tespit edilebilir' dedi. Oysa İstanbul'da bir vatandaş halen tüm vergilen ve kesintiler dahil elektriğin kilowatsaatini 22.6 YKr'den alıyor. Yani bugünkü fiyatlarla düşünüldüğünde vatandaşlar 22.6 YKr'den elektrik alırken devlete 27 YKr bile tespit edilse yaklaşık 5 YKr daha pahalıya satma imkanına kavuşacak.

Halen dağ evleriyle dış aydınlatmada kullanılıyor

Haberleşme istasyonları

Petrol boru hatları

Köprüler ve kulelerin aşınmadan korunması l Bina içi ya da dışı aydınlatma l Dağevleri ya da yerleşim yerlerinden uzaktaki evlerde TV, radyo, buzdolabı gibi elektrikli aygıtların çalıştırılması l Tarımsal sulama amacıyla su pompalarında l Orman gözetleme kuleleri l Deniz fenerleri

İlkyardım, alarm ve güvenlik sistemleri

Deprem ve hava gözlem istasyonları

Tahsin AKÇA / Star


Geri Dön