29 / 03 / 2024

Evde güneşten elektrik üret, devlete sat dönemi

Evde güneşten elektrik üret, devlete sat dönemi

Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek.



500 kwh'ye kadar şirket kurmadan enerji üretip, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek..

Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren Türkiye'nin içinde bulunduğu enerji darboğazını aşmak için kamu kurumlarından başlayarak tüm ülkeye yayılacak dev enerji verimliliği hamlesi başlatılıyor. Projeler arasında en ilgi çekeni her vatandaşın tasarruf ederken, aynı zamanda yatırımcı olması. Vatandaşlar isterlerse evlerinin üzerine güneş pili koyabilecek. 500 kilowatt saate kadar şirket kurmadan enerji üretebilecek vatandaşlar, ihtiyaç fazlası elektriği devlete satabilecek. Bir evin ortalama elektrik ihtiyacının 3 kilowat saat olduğu dikkate alındığında, bir vatandaş güneş piliyle 40 daireli 4 apartmanın ihtiyacını karşılayabilecek.

Artık gidecek yerimiz yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Antalya'da binaların yüzde 10'una güneş pili koysanız, Kayseri'nin ihtiyacı kadar elektrik üretebilirsiniz. Türkiye bu konuda Avrupa'nın en iyisi" dedi. Bakan Güler, güneşin güçlü olduğu bölgelerde her 1000 çalışan başına en az 10 kwh'lik güneş pili kullanılarak 1 yıl içinde yüzde 10 tasarruf sağlanmasını hedef koydu.  TOKİ  projelerinde konut başına 2 kw'lık güneş pili, mikrojenerasyon ve toprak kaynaklı ısı pompası zorunluluğu getirilecek. Güler, önceki gün Türkiye genelinde 631 milyar kilowatt saat elektrik harcanarak bir rekor kırıldığını söyledi. Başbakanlık'ta düzenlenen enerjinin verimli kullanılması ve israfın önlenmesi konulu toplantıya; bakanlıklar, Hazine, MGK, MİT, Dışişleri, TRT gibi kurumların da aralarında yer aldığı 52 kamu kuruluşunun temsilcisi katıldı. Toplantıda, sunuş yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, önceki gün Türkiye genelinde 631 milyar kilowatt saat elektrik tüketilerek rekor kırıldığını belirterek, alınacak önlemleri sıraladı. Güler, "Bunları yapmazsak ne olur? Bunun bir cezası yok ama sıcaklık 2 derece daha yükselir. Barajlar kurur, kuraklık çekeriz. Biz Orta Asya'dan kuraklık nedeniyle göç etmişiz ama artık gidecek yerimiz yok. En fazla daha serin diye Karadeniz'e gideriz" dedi.

Enerji verimliliğini sağlamak için kamu kurum ve kuruluşlarından başlayacak önlemler şunlar:

* LAMBA: 100 watt'lık akkor lambalar yerine 20 wattlık Kompakt Floresan Lamba (KFL) kullanılacak.

* A PLUS BEYAZ EŞYA: Düşük enerji tüketen A ve A Plus klima, beyaz eşyalar kullanılacak. Bununla Türk sanayi de desteklenmiş olacak.

* MOTORLAR: Sanayi elektriğinin yüzde 80'inin gittiği motorlar gözden geçirilecek, gerekirse yenilenecek.

* TERMAL KAMERA: Her kurum, termal kamera ile binaların dış cepheden ısı yalıtımlarını kontrol edecek. Çatıdan yüzde 20-25, camdan yüzde 25, balkondan yüzde 15, bini girişinden yüzde 15 tasarruf sağlanacak.

Bülent AYDEMİR - Sabah


Geri Dön