24 / 04 / 2024

Eve gelen hacizde neler alınır?

Eve gelen hacizde neler alınır?

Takip hukukunda, esas olan borcundan dolayı borçluyu cezalandırmak onu ve ailesini çevreye rezil etmek değil borcun ödenmesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eve gelen hacizde neler alınır?



Eve gelen hacizde neler alınır?

Takip hukukunda, esas olan borcundan dolayı borçluyu cezalandırmak onu ve ailesini çevreye rezil etmek değil borcun ödenmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu yüzden alacaklının alacağına kavuşması için gerekli haciz işlemleri yapılırken borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin hayatlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haczedilmeyerek kendilerine bırakılması gerekiyor. 


Zaman içinde Anayasal hakların hukuk kültürümüzde yerleşmesi ve insan haklarına önem verilmesi sayesinde eskiden telefon kaydı haczedilerek bile borç tahsil edilmekte iken artık emekli maaşı, ev eşyaları , tek konutun haczinde bile icra hukukunun hükümleri yanı sıra Anayasamız hükümleri gereği insanca yaşamanın ihtiyaçlarının dikkate alınması gerekiyor. 


İcra İflas Kanununun 82/3 maddesi gereğince para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemiyor. 


Anılan madde ile amaçlanan; alacaklı ile borçlu arasındaki menfaat dengesinin sağlanarak, temel hak ve özgürlüklerin korunması, haczinde ekonomik yarar bulunmayan ya da muhafazasında ve satışında güçlük çekilen eşyaların hacizlerinin önlenmesi oluyor. 


Bu bağlamda; borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit edilirken, alacaklının da alacağına fiilen kavuşmasını engelleyecek amacı aşan uygulamalardan kaçınılarak taraflar arasındaki menfaatler dengesini de hukuk düzeni içinde korumak gerekiyor. Peki, eve gelen hacizde neler alınır?


Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor. 


Eve haciz gelmesini nasıl engellerim?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön